President Xi Jinping beordrer hæren klargjøre for krig.

I følge South China Morning Post (SCMP) ga Xi Jinping ordre til People’s Liberation Army (PLA) på mandag og ba dem forberede seg på å «handle når som helst» og opprettholde «heltids kampberedskap.

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua beskrev ordrene som en del av et forsøk på å stramme inn det kinesisk kommunistpartiets (CCP) kontroll over nasjonens militære og å forberede den på fremtidige konflikter: Regelverket opprettholdt partiets absolutte ledelse over de væpnede styrkene og fokuserte på kampevner, og ga detaljerte retningslinjer angående ledelsen, ansvaret og strukturen til komiteene. Samtidig setter den krav til medlemmene. Regelverket vil styrke partiorganisasjoners rolle i de væpnede styrkene og hjelpe til med partiets mål om å styrke militæret i den nye tiden og bygge væpnede styrker i verdensklasse.

Ordren kommer samtidig som Kina gjør en rekke grep for å forbedre sine militære evner midt i flere internasjonale disputter med sine naboer over sine territoriale krav, noe som har ført til anspente militære møter, inkludert kamper. Med særlig respekt for grensekonflikten med India som viste en rekke nederlag og dokumenterte Kinas uberedskap for væpnet konflikt.    I juni i fjor led PLA et ydmykende nederlag mot det indiske militæret etter at de kinesiske troppene angivelig hadde etablert et Himalaya-leir på den indiske siden av Line of Actual Control (LAC), de facto den kinesisk-indiske grensen. Det dødelige sammenstøtet så indiske tropper støte sammen med kinesiske soldater som med klubber, pinner innpakket i piggtråd og andre råvåpen, og til slutt drev inderne  kinesiske tropper ut av en klippe og angivelig påførte PLA dobbelt så stort tap enn de selv hadde.   Bruk av skytevåpen ved grensen hadde blitt forbudt av Kina og India, selv om sistnevnte opphevet ordren i kjølvannet av sammenstøtet, noe som til slutt førte til grenseoverskridende skuddvekslinger som ikke var blitt sett på flere tiår.

Indias triumf i juni tillot New Delhi å styrke sitt grep om området, og landet okkuperte den høye bakken rundt Pangong Tso, et fjellvann som strekker seg over den kinesisk-indiske grensen, og styrker sin posisjon i Ladakh, den indiske grenseprovinsen som i stor grad har vært vert for de stridende styrkene. Utbruddet i Himalaya kom som en forlegenhet for PLA. Rapporter om at Xi ville rense militæret etter  tilbakeslagene ble oppfylt da Xi avsatte general Zhao Zongqi. Zhao ble gjort ansvarlig for PLAs mislykkede innsats mot India. I tillegg til personellendringene og Xis nylige ordrer er rapporter om at Kina har bygget militærleirer langs den indiske grensen siden en tidligere grensekonflikt i 2017. Selv om leirene inkluderer sivile, er hovedformålet med dem å sikre at PLA raskt kan svare på ytterligere grenseopptrappinger.

Bortsett fra konflikten med India, har Kina anspente forhold sine andre naboer, inkludert Japan, Filippinene og Taiwan. Kinesiske inngrep i Sør-Kinahavet førte til en alvorlig avvisning fra den filippinske presidenten Rodrigo Duterte i sin tale til FN. Duterte stilte seg resolutt mot Kinas maritime krav og siterte internasjonale domstolsavgjørelser som fordømte den kinesiske posisjonen. Japan, overfor tilsvarende krigføring fra Beijing, inngikk en militær samarbeidspakt med India i september 2020. Tidlig i desember bemerket den taiwanske utenriksministeren Joseph Wu at fortsatt kinesisk fiendtlighet ga et “reelt utsyn” til et militært sammenstøt med fastlandsmakten. Mangfoldet av tvister med naboene gjør PLAs oppbygging og Xis ordrer desto mer illevarslende. Militærkommentator Song Zhongping sa til SCMP at ”Kina faktisk står overfor en stor risiko for krig, som er alvorlig antydet i denne ordren.

Den australske senatoren Jim Molan advarer om at den tredje verdenskrig vil bryte ut mellom USA og Kina innen fem år blant økende spenninger mellom verdens to supermakter. Senator Molan, som er tidligere generalmajor i den australske hæren, advarte i følge  Seven News: ”Vi vil sannsynligvis være involvert i en krig mellom Kina og USA i løpet av de neste tre til fem årene eller de neste fem til ti årene. ” Molan sa at Kina har forberedt seg på et slikt scenario i lang tid og beviste det ved å være krigførende med sine nærmeste motstandere. «De kjemper med naboene sine rundt om, og de har ekstraordinær militær evne, ikke bare i raketter og fly, men i generell evne til å gjøre ting,» sa Molan.

Summit.news rapporterer: Selv om det australske militæret aldri har vært i en bedre posisjon til å forsvare seg mot trusler utenfor, kunne Molan ikke si det samme for USA.         “-I 1991 hadde den amerikanske marinen 600 krigsskip. Nå er det mindre enn 300, ”påpekte han. Senatoren la til at krigen ikke var «uunngåelig» og kunne unngås hvis alle sider «forberedte seg».  Molans advarsel har blitt gjentatt av andre fremtredende geopolitiske eksperter, inkludert Henry Kissinger, som i fjor advarte om at en katastrofal konflikt mellom USA og Kina som vil være «verre enn verdenskrig» er uunngåelig med mindre de to sidene ordner opp i deres uenigheter.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler