Ciudadanos vil bruke artikkel 155 mot Catalonia

Det sentrumspolitiske partiet Ciudadanos mener at kommentarer fra den katalanske regionale presidenten Quim Torra, der han sier at hans regjering kommer til å «angripe» den spanske staten, er grunn nok til  at områdets selvstyrte krefter igjen blir suspendert  i henhold til artikkel 155 i den spanske grunnloven. Ciudadanos vil formelt kreve at  Torra garanterer å overholde den spanske grunnloven og andre spanske lover. Kommentarene fra Torra, som er en innbitt tilhenger av uavhengighet for Catalonia, kom på fredag, under en tale han holdt utenfor fengselet i Lledoners, hvor han nettopp hadde besøkt den tidligere regionale innenriksministeren Joaquim Forn.

Sistnevnte politiker holdes for tiden i varetekt for sin rolle i fjorårets ensidige uavhengighetserklæring i Catalonia. På arrangementet  fredag, som sammenfalt med ettårsdagen for  terrorangrepene i Barcelona, som etterlot 16 dødsofre, roste Torra Forns arbeid under terrorkrisen i august i fjor, og uttalt at «mange av våre venner» manglet ved minnehøytidlighetene, inkludert forgjengeren Carles Puigdemont, som  flyktet fra Spania for å unngå å bli arrestert.

«Vi skal angripe den urettferdige spanske staten», sa Torra til publikum i forbindelse med den pågående rettssaken mot de katalanske politikerne, som han hevder har blitt diskreditert, gitt Tysklands «nei» til å utlevere Puigdemont til Spania på grunnlag for mangel på bevis. I seg selv er det oppsiktsvekkende at den største EU-partneren nekter å utlevere en person som er ettersøkt av et annet EU-land fordi de definerer bevisbyrden å være for svak.

Som svar på Torras uttalelser vil Ciudadanos formelt kreve at sosialistpartiet, statsminister Pedro Sánchez, ber Torra  om å love å overholde den spanske grunnloven og loven, og hvis han ikke gjør det,  at han skal bli fjernet fra sin stilling med makt. Artikkel 155 ble brukt av den tidligere administrasjonen til statsminister Mariano Rajoy som svar på den ensidige uavhengighetserklæringen ved utgangen av oktober i fjor. Unntakstilstanden ble opphevet tidligere i år, da den nye regjeringen til Quim Torra ble tatt i ed. «Anvendelsen av 155 er politisk,» sa generalsekretæren i Ciudadanos, José Manuel Villegas, under en pressekonferanse mandag. «Domstolene kan ikke stå alene i forsvaret av demokratiet.» Villegas fortsatte med å beskylde  Sánchez for å «se den andre veien» og å være «lammet» i møte med Torras kommentarer. Leder av Ciudadanos, Albert Rivera, forsvarte tiltaket i et radiointervju. «Det er klart at Torra må være pålagt å overholde loven,» sa han.

Ciudadanos hevder at det er grunnlag for  å anvende artikkel 155 gitt at den katalanske presidenten har snakket om å angripe staten, installere en katalansk republikk, å åpne ambassader «for å skape propaganda for et kupp» og å bruke offentlige penger «for å angripe demokratiet.» Partiet hevder også at   kravet om at Torra skal sverge å overholde lovene, kan håndheves før en forbrytelse blir begått av katalanerne. «Hvis vi ikke gjør noe, vil Torra lage et nytt kupp,» advarte Villegas. «Det er ikke nødvendig å vente til de utfører kuppet, for at de skal begå en forbrytelse.  Du kan ikke være president i en autonom region hvis du ikke overholder grunnloven og loven.» Sosialistene er ikke enig med Ciudadanos. «Du angriper ikke den spanske staten bare ved å bruke en uakseptabel frase,» sa assisterende statsminister Carmen Calvo i en kommentar til Torras uttalelse. «Når det er juridiske fakta som kan håndteres via lovverket, ved hjelp av normale eller ekstraordinære midler, vet regjeringen tidspunktet og måten for forfatningsmessige forpliktelser,» fortsatte hun. Ciudadanos foreslår også at et nytt vedtak om bruk av artikkel 155 brukes til å ta kontroll over det regionale politiet Mossos d’Esquadra, til å stenge katalanske ambassader i utlandet og å overta katalanske offentlige medier.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler