USA strammer skruen overfor Kina

gray and green wooden building

Sen. Marco Rubio (R-Fla) oppfordret tirsdag 7. desember Airbnb til å fjerne fra listen utleieeiendommene de eier i områder i Xinjiang-regionen som er sanksjonert av USA.

Appellen kom etter at en rapport fra  Axios  fordømte at landet som eies av Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) har flere utleiehus som tilbys av Airbnb. XPCC er sanksjonert av Trump-administrasjonen for sin medvirkning til folkemord og tvangsarbeid i regionen. «Ved å fortsette å tillate disse oppføringene, støtter Airbnb implisitt og oppmuntrer til reiser til Xinjiang, en region som er hjemsted for et pågående folkemord,» sa Rubio i et  brev  til Airbnb-sjef Brian Chesky publisert tirsdag.

Han erkjente at KKP har administrativ myndighet over landene i Xinjiang Uyghur Autonomous Region (XUAR), som er hjemsted for «mange av de beryktede masseinterneringsleirene som tjener som internering, tortur, sterilisering og indoktrineringsfasiliteter for uigurer og andre grupper. etnisk». Blant de andre målene for KKP er Falun Gong-utøvere, kristne og disipler av tibetansk buddhisme. Rapporter bekrefter også at  tvungen organhøsting  mot dem fortsetter til i dag. Ifølge Axios tjente Airbnb rundt 6 500 dollar på de aktuelle eiendelene bare i fjor. Til tross for dette hevdet Rubio fra Axios-rapporten at Airbnb var «tydeligvis komfortabel» med å drive utleiehus der og rettferdiggjorde det til og med ved å si at det «screener alle verter og gjester mot globale myndigheters overvåkningslister».

«Hvordan en paramilitær organisasjon som er medskyldig i grove menneskerettighetsbrudd kan passere den skjermen er hinsides fatteevne,» hånet den republikanske senatoren. Rubio krevde også at Airbnb forlater sin sponsing av de kommende OL i Beijing i 2022. Selskapet er en av de 14 hovedsponsorene av lekene, som Biden-regjeringen har erklært en diplomatisk boikott av i protest mot Kinas behandling av minioritetsgrupper. OL i Beijing forventes å være begivenheten for KKP (Kinesiske kommunistparti) for sporty å vaske bort sin tilsmussede rekord av folkemordsovergrep. Bekymringen for idrettsutøvernes velvære når de kommer til kamper har også økt. Senator Tom Cotton (R- Arkansas) advarte om mulige utreiseforbud pålagt av KKP for å kreve tilbake politiske fordeler. 

Onsdag 8. desember godkjente Kongressen en ny lov som vil tvinge selskaper som importerer produktene sine fra den kinesiske provinsen Xinjiang, til å bevise at de ikke brukte slavearbeid i rammen av folkemordet mot uigurene. Midt i spenningen mellom USA og det kinesiske kommunistregimet over den nylige diplomatiske boikotten av de olympiske leker i Beijing 2022, godkjente   Representantenes Hus «uiguriske tvangsarbeidsforebyggingslov » onsdag  nesten enstemmig med 428 for mot 1 mot. Fordi senatet vedtok en lignende lov, og det eneste som gjenstår er signaturen til president Biden.  Det er svært sannsynlig å få støtte til loven fra Det hvite hus.

Tiltaket er ikke «nytt» ettersom republikanere i Trump-tiden også vedtok en lignende lov i 2020 og som et resultat av dette tok myndighetene beslag i flere forsendelser med klær og andre varer fra Xinjiang. Denne nye loven har imidlertid et større omfang når den antar at alle produkter fra den regionen på grunn av utvidelsen av undertrykkelsen av det kinesiske kommunistpartiet mot uigurene, er laget med tvangsarbeid helt eller delvis, og derfor må enhver import som kommer fra Xinjiang,   overholde forskriftene når presidenten  ratifiserer   loven. Blant selskapene som har drevet lobbyvirksomhet i Kongressen for å forhindre at initiativet blir lov, er Coca Cola og Nike, som har blitt anklaget for å bruke uigurisk slavearbeid i sin produksjonskjede. I juli åpnet den franske nasjonale påtalemyndigheten for antiterror en kriminell etterforskning av de kjente klesmerkene Zara og Uniqlo fordi deler av klesproduksjonen deres vil være knyttet til undertrykkelsen av uigurene i Xinjiang.

I lovteksten fremhever lovgiverne hvor vanskelig det er å fastslå at et produkt laget i regionen ikke er knyttet til KKPs undertrykkelse, fordi økonomien i Xinjiang jobber med slavearbeid blandet med frivillig arbeid, og at ofre for staten undertrykkelse  ikke  kan  snakke fritt med uavhengige etterforskere av frykt for gjengjeldelse og det faktum at KKP gir økonomiske insentiver til lokale tjenestemenn for å skjule disse fakta. Loven om forebygging av tvangsarbeid konkluderer med at KKP siden 2017 vilkårlig har arrestert 1,8 millioner uigurer, kasakhere, kirgisere og medlemmer av andre muslimske minoritetsgrupper i et hemmelig konsentrasjonsleirsystem, i tillegg til vilkårlig internering av mange av dem i offisielle fengsler og interneringssentre, og har utsatt fanger for tvangsarbeid, tortur, politisk indoktrinering, tvangssterilisering og andre alvorlige menneskerettighetsbrudd. Det er  tidligere rapporter om utbredt bruk av  tvangsarbeid  inkludert tortur og noen ganger død av samvittighetsfanger som er internert i tvangsarbeidsleirer over hele Kina.

Minghui.org, en ideell organisasjon, har dokumentert forfølgelsen av Falun Dafa-utøvere siden 2000, og blant førstehåndsrapportene er det bevis på bruken av tvangsarbeid av det kinesiske regimet så tidlig som i 2001.  I 2012, etter årevis med press fra det internasjonale samfunnet, stengte Xi Jinping systemet kjent som «omskolering gjennom arbeidskraft» som ble brukt til massivt å produsere importerte produkter med slaven og tvangsarbeidet til mennesker som var fengslet for deres tro. Den nye loven  vil øke  spenningen  i det forverrede forholdet mellom USA og Kina, som verden stenger dørene for på forskjellige fronter mens den fortsetter å undertrykke, torturere og drepe uskyldige mennesker i Kina.

Relaterte artikler