Coronasommer = bobil-boom

man and woman sitting on ground beside brown van during daytime

Smittefrykt fører til at folk isolerer seg i langt større grad enn før. Mange mener bobil er løsningen på en ferie for minimal kontakt med fremmede. Du eier et fullt integrert hjem på hjul med kjøkken, bad og soverom.  

Det har vært en bemerkelsesverdig boom i salget av bobiler i Spania de siste fem årene, men i år ble det en fart i salget som aldri før. Opp mot en salgshastighet på 25 enheter om dagen, til tross for en gjennomsnittlig prislapp på € 55.000. Et billigere alternativ er å kjøpe en mindre bobil eller å konvertere en vanlig varebil til en, et marked som også har vokst betydelig.  Da coronaviruset slo til for fullt  i midten av mars, ble det en forstyrrelse i salget som speilet nedgangen i bil- og reiselivssektoren, men etterspørselen har senere tatt seg opp sterkere enn noensinne og i juni var det en økning i salget på 20% fra ifjor, med 1 208 nye bobiler på veien, ifølge den spanske foreningen Aseicar.

I leiemarkedet er det omtrent 5500 biler tilgjengelig, men få av disse er tilgjengelige nå.  Dessuten strekker bookinger  seg inn i september, oktober og november, da ansatte  på grunn av pandemien gradvis vender tilbake til jobb etter sommerferiene som er forsinket til lengre ut på høsten. Noen erfarne bobilturister sier at de har lagt merke til en økning i leieprisene hos noen selskaper, som nå er høyere enn de vanlige € 140 til € 200 per dag.     Pandemien og den komplekse situasjonen er grunnen til økende interesse.   Bobiler lar deg reise selvstendig, unngå store folkemengder og mye uønsket sosial kontakt.  Det er mennesker som akkurat nå viser interesse for denne formen for reise, men det er også fortsettelse på en trend der etterspørselen har vokst i flere år. 

Det er 60.000 bobiler, 10.000 ombygde varebiler og 230.000 campingvogner i Spania. I land med en lengre tradisjon for denne typen turisme, som Frankrike og Tyskland, kan bobiler telle så mange som en halv million, med henholdsvis 4.500 og 6.000 serviceområder tilgjengelig for disse kjøretøyene, sammenlignet med 1000 slike områder i Spania.  I 2010 var det bare 185 områder, men det er fremdeles mange byer og kommuner som ikke anerkjenner den økende betydningen av denne typen turisme.  

Pandemien har redusert tilstedeværelsen av utenlandske bobilturister drastisk som vanligvis utgjør rundt 50% av det totale antallet om sommeren.   Til tross for forurensningen fra drivstoff, fastholder presidenten for den spanske føderasjonen av bobilforeninger, José Luis Quintero, at det er en trygg og økologisk turismemodell. «Jeg bruker solcellepanelene mine for strøm, og bilmotoren mater også batteriet,» sier han. «Vi setter pris på rasteområder med vanntilkoblinger og dumpestasjoner for grått vann [fra dusj og oppvask] og svart vann [fra toaletter].» Bobiler brukes hovedsakelig til turisme, men de er også vanlige hjem for de som søker en alternativ livsstil.   

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler