Ayuso feier over Madrid

PP vinner flere seter enn hele venstresiden til sammen. Iglesias forlater politikken. Ciadidanos forsvinner, spist opp av PP. PSOE kollapser i det verste resultatet i sin historie, og Más Madrid overgår sosialistene.

 Isabel Díaz Ayuso, en absolutt ukjent politiker for bare to år siden, er bekreftet som et sant politisk fenomen. Madrid-presidenten og PP-kandidaten er den store vinneren av valget i Madrid,der de har feid all motstand til side og oppnådd flere seter enn de tre venstrepartiene til sammen, noe som vil tillate det å styre komfortabelt og uten å trenge hjelp fra Vox. Blokken til høyre er betydelig forsterket og tar 78 seter (65 fra PP og 13 fra Vox) sammenlignet med 58 fra venstre (24 fra PSOE, 24 fra Más Madrid og 10 fra Podemos). For bare to år siden var forskjellen mellom de to blokkene kun fire seter. Nå blir det 20. Madrid svinger dermed  enda mer mot høyre, men kun takket være den spektakulære økningen for PP, fordi Vox sitter igjen med et resultat som er veldig likt det som var for to år siden. Det veldig harde slaget mot venstresiden har en umiddelbar konsekvens: Pablo Iglesias, lederen for Podemos,  forlater alle sine stillinger i Podemos og vil ikke bli i forsamlingen: “Jeg kommer ikke til å være en mulighet for et nytt lederskap. Jeg vet ikke hva skjebnen er. Han er fullstendig slått ut.

En historisk valgdeltakelse, 11 poeng høyere enn i 2019, har langtfra hevet venstresiden, men har senket den mye mer, spesielt på grunn av kollapsen til PSOE, som kommer fra å vinne valget i Catalonia, men har blitt truffet av en høyrestorm  i Madrid med et fall på mer enn 10 prosentpoeng, noe som fører til at partiet får det verste resultatet i sin historie, og å knyttet sammen med at de også er slått av Más Madrid, som i siste øyeblikk av opptellingen oppnådde  en historisk dag ved å slå PSOE med  500 stemmer.

 Resultatet innebærer en alvorlig erosjon av regjeringspartiet som står i kontrast til den nylige suksessen i Catalonia. Mas Madrid stiger, men mindre enn forventet (to poeng), selv om det er nok til  å innhente PSOE, mens Podemos, med sin leder Iglesias i førersetet,  stiger i underkant av to poeng. Men de to kompenserer de ikke på noen måte for PSOEs fall, så høyreblokken rykker frem i Madrid til tross for Ciudadanos sammenbrudd. De 26 parlamentarikere  går alle til PP. Ayuso, som stort sett dobler plassene sine, har også klart å snappe reprentanter fra PSOE, noe som var ganske overraksende. Den store spørsmålet som melder seg nå er hvilke konsekvenser dette spektakulære resultatet for PP i Madrid vil ha nasjonalt. Pablo Casado, lederen for Partido Popular, var den første som snakket på den berømte Genova-balkongen.   «- I dag har Madrid laget et mistillitsforslag til sanchismo,» sa Casado.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler