Spania tilbake til «rødt»

timelapse photo of people passing the street

Spania plasserer seg igjen i «høyrisikosonen» for overføring av koronavirus. Den akkumulerte forekomsten har kommet tilbake til nivåene fra i slutten av august og har for første gang passert 300 tilfeller per 100 000 innbyggere på 14 dager.  

Det er tredje gang Spania har passert denne terskelen: I den første bølgen ble den ikke nådd fordi det ble oppdaget langt færre tilfeller enn det som skjedde, og den fjerde nådde maksimalt 235,6 den 26. april, veldig langt fra den absolutte toppen: 899  pr 29. januar i år, i løpet av den tredje. Indikatorene for alvorlighetsgraden av sykdommen (sykehusinnleggelser) er imidlertid mye bedre i dag enn i de foregående bølgene takket være vaksinasjon, noe som betyr at den generelle risikoen, tatt i betraktning sykehusbelegg, fortsatt er middels.

Kun 4,4 % av sykehussengene er okkupert av covid-pasienter (som gir lav risiko for denne beregningen), en prosentandel som stiger til 11,3 % på intensivavdelinger (middels risiko). Sykehusokkupasjonen (5 479 personer innlagt) er fortsatt langt unna den femte og fjerde bølgen, da de passerte 10 000. Og veldig langt unna presedensene. Rekorden ble slått i den tredje, da praktisk talt ingen personer var vaksinert og mer enn 32 000 innlagte pasienter ble registrert. Den store andelen av målbefolkningen med det fullstendige mønsteret (90 % av de over 12 år) gjør at alle ekspertene som er konsultert, forutser at denne sjette bølgen vi nå går inn i vil være mindre dødelig enn de forrige.

«Det er et helt annet scenario enn alle de vi har opplevd så langt,» sier Antoni Trilla, professor i folkehelse ved universitetet i Barcelona. – Det er viktig å se på antall tilfeller, men vi må være mer bekymret for sykehusmetningen. Hvis vi fortsetter å øke overføringen mye, vil vi alle ende opp mer stresset, men systemet er på inntekts- og intensivavdelinger som er håndterbare for øyeblikket, mye lavere enn i andre bølger, legger han til. Ignacio Rosell, epidemiolog og koordinator for covid-19-ekspertkomiteen i Castilla y León, advarer imidlertid om at den ikke bør stole på. Forekomst betyr risiko. Jeg tror at vi åpenbart ikke kommer til å nå antallet dødsfall som før vaksinen. Men overføringen kan bli veldig høy, det er veldig vanskelig å få den ned før jul. Og blant mange tilfeller blir noen verre. Vi er litt rastløse», innrømmer han.

Modellene viser at den i det minste vil fortsette å stige i et par uker, ifølge Clara Prats, en forsker i Computational Biology ved Polytechnic University of Catalonia (UPC). «Utover det er det vanskelig å komme med spådommer», erkjenner han. Forekomsten på syv dager er fortsatt betydelig høyere enn halvparten av 14, noe som markerer en klar oppadgående trend. Og det gjør den i tillegg med to helligdager der saker ikke er regnet med. Virkeligheten er nok noe verre enn det Helserapportene viser. Hvorfor er eksperter selv med vaksiner bekymret for forekomsten? Epidemiolog Javier del Águila oppsummerer det: «Kanskje de gir en følelse av usårbarhet som ikke er sann. Hvis de genererer 90 % beskyttelse, betyr det at i hvert møte med viruset er det en sannsynlighet for at vaksinen mislykkes. Og med mye overføring vil det være flere kontakter med viruset og dermed større risiko for alle. ”

Fordelingen av infeksjoner er svært ujevn i Spania. Det allerede er på et veldig høyt nivå i Navarra (956), Baskerland (757) og Aragón (591). I Andalusia og Castilla-La Mancha når de ikke 150. Del Águila observerer samme atferdsmønster som i tidligere bølger: «Vi vet ikke hvorfor, men vi ser at de starter i nordøst, med høy overføring i Catalonia, Baskerland, Navarra og Aragon. Derfra drar det seg til i Madrid, som sannsynligvis vil være den neste som begynner å vokse, for så å gå til resten av halvøya sentrum og kommer vanligvis senere til Andalusia og Galicia”. Øyene har i sin natur fulgt forskjellige mønstre, som har reagert på andre faktorer, som turisme. Denne eksperten, som har studert den geografiske fordelingen av tilfeller gjennom pandemien.  Dette fører også til svært forskjellig helsepress. Mens sykehusene i de minst berørte områdene praktisk talt er på normale nivåer, må de i lokalsamfunnene med høyest forekomst allerede stoppe ikke-hastende omsorgsaktivitet. Catalonia, Navarra, Baskerland, La Rioja, Aragon og Castilla y León er allerede på høyrisikonivå.

Fordelingen av diagnoser er også svært ujevn etter alder. Barn under 12 år, den eneste gruppen som ennå ikke har startet vaksinasjonskampanjen, har de klart høyeste smittenivåene: 533 tilfeller per 100 000 innbyggere på 14 dager, etterfulgt av 30-åringer (325) og fireårige ( 380). Alderen til disse gruppene er sammenfallende med alderen til de fleste av barnas foreldre, noe som tjener ekspertene til å forsterke tesen om at denne bølgen hovedsakelig er drevet av infeksjoner blant de minste, som så tar den med seg hjem. Det er det motsatte av det som har skjedd tidligere. Dette gjør det vanskelig å tolke hvordan denne helgen og de kommende høytidene kan påvirke infeksjoner. «På den ene siden er forholdet mellom barn i skolen avskåret, men på den andre siden fostres det blant eldre i andre rom», reflekterer Rosell, som insisterer på å råde befolkningen til å være forsiktige og opprettholde forebyggende tiltak.

Valencia:  Det Valencianske samfunnet står overfor feiringen av juleferien i en situasjon med høy risiko for spredning av koronaviruset med en kumulativ forekomst på 332 infiserte per 100 000 innbyggere, ifølge den siste dataoppdateringen fra helsedepartementet.  I denne epidemiologiske konteksten, øker antall smittetilfeller, sykehusinnleggelser og dødsfall forårsaket av Covid-19. Derfor opprettholder Generalitat  covid-passet for å omgå en økning i restriksjonene som gjelder før julefeiringen. Plikten til å vise covid- vaksinasjonsbeviset på underholdningssteder, hoteller, konserter, senior-boliger og sykehus gjelder minst frem til 4. januar, så den vil være i kraft i jule- og nyttårshelgen. Vi tar også en titt på smittetallene i vår lokale område pr 9. desember på Costa Blanca Nord: Benidorm (636), Alfaz del Pi (643), La Nucia (440), Altea (438), La Vila (386), Finestrat (549).

Relaterte artikler