Omicron er «mindre alvorlig»

Ómicron  sprer seg gradvis over hele verden og det spanske  helsedepartementet  har allerede bekreftet elleve tilfeller av den nye varianten på nasjonalt territorium, to som ikke er knyttet til internasjonale reiser. Etter den innledende panikken som ble utløst da Sør-Afrika rapporterte oppdagelsen av denne versjonen av  koronaviruset , ser eksperter nå «indikasjoner» på at det kan være «mer smittsomt», men mener at  symptomene er «mindre alvorlige» .

Dette ble rapportert av administrerende direktør i legemiddelselskapet  Pfizer , Albert Bourla, som tirsdag forsikret at symptomene forårsaket av omicron-varianten av koronaviruset virker mildere enn de som er forårsaket av andre varianter. Han har imidlertid advart om at det  overføres raskere.  «Jeg tror ikke det er gode nyheter å ha noe som sprer seg raskt,» sa Bourla i et forum organisert av  The Wall Street Journal , før han understreket: «At det overføres raskt betyr at det vil være i milliarder av mennesker og at  en annen mutasjon kan komme. Ingen vil ha det .»   På samme måte har hovedepidemiologen i Det hvite hus, Anthony Fauci, uttalt, som har forsikret at det er «indikasjoner» på at omicron-varianten  kan forårsake en «mindre alvorlig» sykdom  av  COVID , ifølge foreløpige data. Likevel har Fauci vært forsiktig under pressekonferansen til arbeidsgruppen mot pandemien til den amerikanske regjeringen   og har insistert på at det ikke vil være mer definitive data før i det minste  innen «et par uker . «

«Det ser ut til at tilfellene vi ser ikke har en alvorlig profil av sykdommen. Faktisk kunne de, og jeg gjentar at ‘kan’, indikere mindre alvorlighet,  som vist av andelen sykehusinnleggelser sammenlignet med nye tilfeller », forklarte Fauci, som i tillegg til å stole på data fra USA, har referert til de i Sør-Afrika. Når det gjelder alvorlighetsgraden av sykdommen, publiserte sørafrikanske forskere allerede foreløpige og presserende data om saken for noen dager siden. I sin  studie beskrev de  hvordan, i denne nye bølgen, oppdagelsen av koronavirusinfeksjonen skjedde  da pasienten dro til sykehuset av andre grunner  og ikke for symptomene på COVID.  I tillegg registrerte de en nedgang sammenlignet med tidligere bølger i antall COVID-pasienter som trengte oksygen: bare 30 % og noen av andre årsaker enn koronaviruset. De fant også en  reduksjon i lengden på sykehusopphold , som gikk fra 8,5 dager til 2,8.

Til tross for disse oppmuntrende tegnene, ber eksperter om forsiktighet når de trekker konklusjoner om alvorlighetsgrad i lys av denne erfaringen og  krever mer tid .  I tillegg advarte de om den større overførbarheten til denne varianten. Denne «tilfeldige» påvisningen av tilfeller hos voksne pasienter og «økning i tilfeller blant barn fra 0 til 9 år» reflekterer  en «høyere overføringshastighet»  sammenlignet med tidligere bølger. I tillegg har noen studier indikert at det å ha tidligere blitt infisert med en annen variant av koronaviruset kanskje ikke beskytter mot omicron. «Det er en studie fra Sør-Afrika, som har vist at det er en  større tilbøyelighet til å bli reinfisert  blant personer som tidligere har blitt smittet med beta eller delta,» sa Fauci. «Det er større tilbøyelighet til å bli smittet på nytt blant personer som tidligere har blitt infisert med beta eller delta».

Det samme sa professor Anne von Gottberg, visepresident for Technical Advisory Group on the Evolution of SARS-CoV-2 i Verdens helseorganisasjon ( WHO ), allerede for noen dager siden . Hun påpekte at den forrige koronavirusinfeksjonen  kanskje ikke beskytter mot den nye omicron-varianten , i motsetning til hva som skjedde med delta. «Vi mener at tidligere infeksjon  ikke gir beskyttelse mot infeksjon på grunn av omicron . Man håper imidlertid at det gir beskyttelse mot sykehusinnleggelse og død. Det er ganske viktig, fordi den forrige infeksjonen pleide å beskytte mot delta, og nå med omicron ser det ikke ut til å være tilfelle,» kommenterte hun på en pressekonferanse tirsdag. Den nye stammen av COVID-19 omicron,  har ennå ikke forårsaket noen dødsfall (inntil 6. desember) opplyser Verdens Helseorganisasjon.

Relaterte artikler