Skjuler raketter i containere?

aerial view of boat on water

En overraskende ny rapport hevder at Kina i all hemmelighet har utviklet missiler av typen trojansk hest skjult i fraktcontainere i en tid da frakt og logistikk er et globalt hot spot.

De nye beskyldningene, reist i en rapport fra The Sun, hevder at missilene kan «utløses i fiendens havner» og kamufleres blant landets enorme flåte av frakte- og fiskefartøyer, som deretter kan «bli til krigsskip» ved bruk av hemmelige missiler. Ifølge rapporten kunne missilene «blandes perfekt» med hundrevis av andre containere om bord på skipene. Transportskip er vanskeligere å lokalisere enn krigsskip i tilfelle krig, bemerker rapporten.  Rick Fisher, en ekspert på asiatiske militære anliggender ved International Centre for Strategy and Evaluation, sa om den mulige trojanske hesten-strategien at «det er sannsynlig» at Kina har de nødvendige missilene.  Den pensjonerte marinekaptein Jim Fanell, en tidligere etterretningssjef for Stillehavsflåten, sa til Sun at slike skip kan «tilføre en betydelig trussel» for den amerikanske marinen.

Ideen til slike missiler kom frem i 2016, under en våpenmesse. Siden den gang har det vært spekulasjoner om at de kan tjene i det kinesiske militæret.  Fisher sier at denne typen våpen passer inn i Kinas militærstrategi og kan brukes etter å ha blitt smuglet inn i utenlandske havner rundt om i verden.  «Kinesiske strategiske preferanser for overraskelse vil sterkt gå inn for anskaffelse» av missilene, sa han. De kunne plasseres i «små, ubestemmelige kinesiske skip for å utføre overraskende missilangrep mot kystforsvaret for å hjelpe med å spore amfibiske eller luftbårne invasjonsstyrker», fortsatte han.  De ville tilby «kinesiske ledere et bredt spekter av alternativer,» fortsatte han, inkludert «bruken av større containerskip, tusenvis av fiskebåter eller containere lagret i havner, for å utføre militære angrep eller terroroppdrag på en måte som de kan gjøre avslått om ønskelig”.

«KKP (Kinesiske Kommunist Parti) er fullt i stand til å bruke containeriserte raketter for å herje når det vil,» la han til. Han spekulerte også i mulig bruk av et elektromagnetisk system (EMP) i forbindelse med slike missiler.  Han konkluderte: «EMP-eksplosjonen kunne utslette elektronikken i ubåtene og hele basen uten å måtte skyte opp en atommissil fra Kina. Washington ville bli kastet ut i kaos, de ville ikke vite hvem de skulle gjengjelde seg mot, og kanskje Kina ville utnytte den amerikanske distraksjonen for å sette i gang sitt sanne mål, den militære erobringen av Taiwan.

Relaterte artikler