Obligatorisk maske hele tiden eller 100 euro i bot

green and white striped textile

Til tross for det økende antallet nye utbrudd av koronaviruset i Spania, sier regjeringen at den ikke har noen planer om å gjenopprette unntakstilstanden som førte til en av Europas strengeste lockdown mellom mars og juni. 

Kilder i den spanske ledelsen sa at regionale myndigheter har nok verktøy til disposisjon for å kontrollere de nåværende utbruddene, som nå er over 100. Et av de siste ble oppdaget mandag på en sommerleir for barn i Soria, der 20 mindreårige og flere leirrådgivere har blitt satt i karantene. Men det spanske helsedepartementet vil iverksette tiltak når et utbrudd berører to eller flere regioner i Spania, ifølge en plan som departementet viser regionale ledere tirsdag ettermiddag i forkant av et  møte torsdag som skal godkjenne dokumentet.

 I Catalonia sa regionpresident Quim Torra at han vil bruke et dekret for å gi juridisk støtte til en beslutning om å innføre lockdown for 160 000 innbyggere i byen Lleida og syv kommuner i nærheten som er berørt av en bølge coronavirus-tilfeller. Uttalelsen kommer etter at en regional domstol sa at katalanske myndigheter ikke har makt til å innføre lockdowns. I den nærliggende regionen Aragón blir byene Zaragoza og Huesca samt fire større områder i øst flyttet tilbake til et tidligere stadium i den nasjonale normaliseringsplanen som offisielt ble avsluttet 21. juni. I henhold til strengere regler vil det være grenser for hvor mange som kan tas inn på en gang i butikker, offentlige svømmebasseng, barer og restauranter. Samlinger vil også være begrenset til maksimalt 10 personer.

I mellomtiden øker antall regioner som gjør ansiktsmasker obligatoriske i offentlige rom. Aragón, Asturias, Cantabria, Navarre, La Rioja, Catalonia, Balearene, Extremadura, Andalusia og Murcia har enten gjort ansiktsmasker obligatorisk eller er i ferd med å gjøre det. Og i Valencia-regionen sa premier Ximo Puig mandag at han seriøst vurderer alternativet og at den regionale regjeringen vil ta en beslutning denne uken. Det betyr at du må ha på maske eller munnbind fra du forlater din egen dør,  selv når en sosial avstand på 1,5 meter mellom mennesker kan overholdes.   Det gjøres kun unntak for å spise og drikke, på strender og i svømmebasseng, og når du trener. «Jeg liker ikke å gjøre maskepåbudet obligatorisk, men med tanke på hvordan den epidemiologiske situasjonen blir verre og innbyggernes holdning blir slappere, er vi tvunget til det,» sa Magda Campins  ved Vall d’Hebron sykehus i Barcelona.  Catalonia var den første regionen i Spania som introduserte den nye regelen, og advarte om at krenkere kunne møte 100 € bøter. Bare 24 timer senere fulgte Balearene. Så kom Extremadura i Vest-Spania.

Regjeringens nye plan for tidlig respons lister opp handlingene som blir ansett som nødvendige for å forhindre et gjentakende scenario fra mars, da Spania ikke klarte å handle raskt mot epidemien og snart ble et av verdens verst rammede land. I henhold til planen vil sentrale og regionale helsetjenestemenn periodisk analysere situasjonen, og hvis et utbrudd av  påvirker to eller flere regioner, vil helsedepartementet innføre «kontrollert helsehandling.» I teorien vil dette ikke omfatte en landsomfattende lockdown som den som sperret spanjoler hjemme i store deler av mars og april. For å gjøre det, må regjeringen erklære en ny alarmstat som gir nødmakter for å begrense grunnleggende borgerrettigheter som bevegelsesfrihet.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler