Spansk skip losser migranter i Italia

Et spanskregistrert skip hatr i flere dager lett etter en havn som er villig til å ta imot et større antall migranter. Disse er tatt opp fra Middelhavet de siste dagene. Hjelpeorganisasjonen Open Arms tvitret søndag at skipet dagen før tok om bord 96 mennesker i internasjonalt farvann. Ingen av dem hadde redningsvester, og de drev rundt i en trebåt. Migrantene kommer i all hovedsak fra Afrika sør for Sahara, og de aller fleste er menn. Kun to var kvinner, og 17 var mindreårige. Mange var nedkjølt, ifølge Open Arms.

To dager tidligere tok skipet om bord 169 migranter og flyktninger som hadde reist ut fra Libya, der mange menneskesmuglere opererer. Alle migrantene søker seg et bedre liv i Europa, og transport med denne typen såkalte redningsskip er en viktig etappe på veien. Skipet «Open Arms», som drives av den spanske NGO-en med samme navn, fikk mandag komme frem til havnen i Porto Empedocle på Sicilia med 265 migranter ombord, etter at Italia tilbød skipet en trygg havn. Det var rundt nyttår at skipet plukket opp henholdsvis 169 og 96 migranter i to forskjellige operasjoner i det sentrale Middelhavet nord for Libya. NGO-en bad deretter Malta og Italia om en havn. Malta hadde avvist forespørselen før Italia sa ja, melder La Repubblica.

«Open Arms» har ikke lagt til kai på havnen, da mindre fartøy vil befordre de mindreårige migrantene i land etter koronatest, og de andre til karanteneskipet «Rhapsody», som også ligger for anker utenfor havnen i Porto Empedocle, opplyser ANSAmed. – «Året er nytt, men ilandstigningene og luksusen for migrantene fortsetter som før» , kommenterte Lega-leder og tidligere innenriksminister Matteo Salvini, som hadde en konsekvent avvisende linje mot migrantskip.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler