Hacket sikkerhetskamera hos Podemoslederen

Podemos´ leder Pablo Iglesias og hans partner Irene Montero kjøpte i fjor denne eiendommen på landet i Galapagar ved Madrid.

Spanias venstreorienterte Podemos-parti innleverte en klage den 17. oktober som rapporterte at et sikkerhetskamera installert utenfor familiens hjem til gruppens leder, Pablo Iglesias, hadde blitt hacket, og at opptakene ble streamet live på en offentlig tilgjengelig nettside. 

Innenriksdepartementet, som først ble varslet om hendelsen, har bekreftet rapporten. Sikkerhetskameraet ble installert av borgerne på en eiendom eid av Podemos Pablo Iglesias og hans partner Irene Montero i Galapagar, nordvest for den spanske hovedstaden. Guardia Civil måtte nullstille kameraet og installere nye enheter for å hindre hackere fra å få tilgang til kameraet på nytt. Etterforskerne har sporet hackerne tilbake til en server i Singapore, men har ikke vært i stand til å identifisere gjerningsmennene, sa en talsmann for departementet.

Tre dager før klagen hadde partiet fått en anonym melding med skjermbilder av nettsiden som sendte livebilder av Galapagar-eiendommen.  Detaljer om sikkerhetsoperasjonen godkjent av innenriksdepartementet for å beskytte politikernes hjem hadde blitt lekket bare noen få dager før kameraet ble hacket. Iglesias har i de siste ukene fordømt politioperasjoner som ble utført under den tidligere PP-administrasjonen for å spionere på Podemos og skape falske bevis til støtte for påstander om ulovlig finansiering fra Podemos. Iglesias sa også at det nåværende sosialistpartiet (PSOE) -administrasjonen ikke har gjort nok for å avslutte dette spillet, som han refererer til som «statens cesspit».

Podemos misnøyer er tilsynelatende rettet mot den såkalte «patriotiske brigaden», en gruppe politibetjenter som angivelig var engasjert i uregelmessige aktiviteter under tidligere statsminister Mariano Rajys første mandatperiode i et forsøk på å skade omdømmet til PPs politiske rivaler.

I fjor sa Podemos-kilder at de vil spørre en undersøkelsesdommer om å akseptere flere lydopptak som ble avslørt av de elektroniske dagbøkene El Confidencial og Moncloa.com, der en politibesøkende inspektør ved navn José Angel Fuentes Gago spør den tidligere venezuelanske ministeren Rafael Isea om å hjelpe til hindre Podemos  å komme til makten i Spania.

Podemos ble grunnlagt i mars 2014 som et protestparti under Spanias økonomiske lavkonjunktur, og har vært mål for flere spionasjeoperasjoner, hvorav noen ble lansert av det spanske innenriksdepartementet. Forsøk på å finne bevis som kan skade partiets omdømme, begynte i forkant av valget 20. desember 2015, da Podemos lå høyt på meningsmålingene. Velgerne  gjorde til slutt partiet til det tredje største partiet i parlamentet, som underminerte det tradisjonelle topartisystemet dominert av PP og PSOE.

Pablo Iglesias og Irene Montero ble sterkt kritisert i mai 2018, da nyhetene viste at lederne av anti-austerity partiet Podemos hadde kjøpt en 600 000-euros luksuseiendom utenfor Madrid. Sosialmediebrukere gravde opp et gammelt klipp av Iglesias i 2015 som kritiserer politikere som «går for å bo i hus og isolerer seg selv.» Kort tid etter sendte politiet en rapport om Podemos som påsto ulovlig partfinansiering gjennom Iran. På denne tiden tjente Iglesias penger fra forestillinger på Hispan TV, en iransk eid tv-stasjon. Spanias høyesterett (Audiencia Nacional) og Høyesterett har begge fått anonyme klager fra tredjeparter mot Podemos på bakgrunn av denne rapporten.

Senere hevdet en annen undersøkelse gjort av den patriotiske brigaden at Iglesias hadde fått 272 000 US dollars (€ 242 400) fra den venezuelanske regjeringen til Nicolás Maduro, og at han hadde midler i en bank i Grenadinene, et skatteparadis. Den venezuelanske informanten som oppgav denne ubekreftede informasjonen, ble tildelt en spesiell oppholdstillatelse av innenriksdepartementet.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler