Drivstoff til historiske rekorder 

Prisen på bensin og diesel har nok en gang satt nye historiske rekorder denne uken, til tross for fallet de siste dagene i oljeprisen, som handles til rundt 102 dollar per fat, under nivåene   siden begynnelsen av Russlands angrep på Ukraina . Nærmere bestemt har begge drivstoff-typene lenket sin ellevte økning på rad denne uken. Når det gjelder diesel , har den allerede hatt en økning på 34,9 % så langt i år, mens bensinen har steget med 24,68 %.

Gjennomsnittsprisen på en liter bensin denne uken var 1,844 euro, dens syvende rekord på rad, etter å ha steget med 9,82 % sammenlignet med forrige uke, ifølge data fra European Union Oil Bulletin. Gjennomsnittsprisen på en liter diesel klatret til 1,817 euro, og gått opp 14,92 % sammenlignet med for syv dager siden og dermed etablert sitt femte historiske maksimum på rad. Prisene som er inkludert i EU Oil Bulletin er gjennomsnittlige, men på mange bensinstasjoner i Spania er prisen på begge drivstoff allerede solgt for mer enn to euro per liter.  

Denne nye økningen i drivstoffprisene skjer til tross for fallet i prisen på råolje de siste dagene etter starten på Russlands angrep på Ukraina 24. februar, som førte til at oljen oversteg 130 dollar per fat. Prisen på drivstoff avhenger av flere faktorer, for eksempel dens spesifikke pris (uavhengig av olje), utviklingen av råolje, avgifter, kostnadene for råvarer og logistikk, og bruttomarginer. På denne måten overføres ikke utviklingen i prisen på råolje direkte til bensinprisen, men snarere med et tidsetterslep. Dette er fenomenet kjent som «penneeffekten» (prisene faller sakte) og «raketteffekten» (prisene stiger raskt). Siden 8. mars har prisen på Brent -olje moderert seg, selv om den holder seg på høye tall. Faktisk, for bare ett år siden, var prisen på et fat 64,5 dollar, det vil si 58,13 % mindre enn i dag. På sin side fortsetter prisen på et fat West Texas Intermediate (WTI) olje, en referanse for USA, til høye priser og har i dag kommet til 99 dollar, sammenlignet med 61,4 for bare ett år siden. I dette tilfellet ble maksimum også nådd 8. mars, da WTI traff 123,7 dollar per fat.

Å fylle en gjennomsnittlig 55-liters tank med bensin koster nå rundt 101,2 euro, ca. 29 euro mer enn for ett år siden, mens det ved tanking av diesel utgjør ca. 99,94 euro, ca. 35, 43 euro mer enn i samme uke i 2021. Med denne nye økningen i drivstoffprisene er det 40,65 % dyrere å fylle tanken denne uken enn for et år siden når det gjelder bensin og 54, 9 % høyere når det gjelder diesel. Til tross for disse nivåene er prisen på blyfri bensin på 95 i Spania under gjennomsnittet for EU, som ligger på 2,021 euro per liter, og i eurosonen, med en gjennomsnittspris på 2,13 euro . Noe lignende skjer når det gjelder diesel, siden prisen i EU er 2.027 og 2.105 i eurosonen. Det lavere sluttprisnivået i forhold til omkringliggende land skyldes det faktum at Spania, til tross for momsøkninger, høyere skatter og avgifter på biodiesel, fortsatt har et lavere avgiftspress generelt enn gjennomsnittet i Europa.

Relaterte artikler