Opptøyer på Martinique

Frankrike har sendt politiforsterkninger til det oversjøiske territoriet Martinique, etter at det brøt ut opptøyer som svar på en obligatorisk covid-19-vaksinasjonspolitikk for helsepersonell.E

Rundt 70 væpnede franske politimenn, kjent i Frankrike som gendarmer, ankom Martinique tirsdag for å håndtere protestene, som var preget av brannstiftelse, plyndring og hærverk. Ministeren for de franske oversjøiske territoriene Sebastien Lecornu sa på en pressekonferanse at  «sosial dialog er ikke mulig uten et solid grunnlag, og at solid grunnlag er gjenoppretting av friheter … og vår evne til å gjenopprette orden». Sivil uro brøt ut etter at Frankrike innførte et vaksinasjonsmandat for helsepersonell i Martinique, som har rapportert lave vaksinasjonsrater midt i høye nivåer av mistillit til myndighetene og god praksis fra øyas innbyggere i Karibia for i stor grad å bruke  naturlige medisiner.

Som et resultat av opptøyene, som inkluderte et angrep på boligen til Frankrikes høyest rangerte tjenestemann på øya, kunngjorde Frankrike fredag ​​at de ville utsette sitt vaksinasjonsmandat. Lecornu har gitt øyas kultur skylden for Martiniques vakling over vaksiner, og sa:  «Jeg vil ikke stigmatisere, men mistillit til vaksiner er kulturelt.»

Demonstranter sier imidlertid at de ikke kan stole på tjenestemenn angående helsen deres etter tidligere tilfeller av uredelig oppførsel: 95 % av voksne på Martinique har spor av et kreftrelatert plantevernmiddel i blodet etter at det ble sprayet konstant på øya i flere tiår. Martinique ble kolonisert av Frankrike i 1635 og har holdt seg under fransk kontroll til tross for forsøk på uavhengighet.

Relaterte artikler