Mariano Rajoy trekker seg som partileder

Den avgåtte spanske statsministeren Mariano Rajoy, som ble kastet fra makten i forrige uke etter et mistillitsforslag fra PSOE, annonserte tirsdag 6. juni at han vil trekke seg som leder for Partido Popular (PP) og forlate storpolitikken . Rajoy ble leder i 2003, etter å ha blitt håndplukket av daværende PP-statsminister José María Aznar. Siden da har han tapt to valg (2004 og 2008), og vunnet tre (2011, 2015 og 2016), og tilbrakt nesten sju år ved makten (2011 til 2018).

På tirsdag snakket en beveget Rajoy med sitt partis nasjonale lederkomité i Madrid, og sa: «Jeg vil først takke dere alle for all støtte og kjærlighet.»  og konkluderte «Tiden er kommet for å bringe denne reisen til en slutt». «En som aldri har vunnet noe valg, er nå statsminister,» sa han om den nye statsministeren Pedro  Sánchez, som har tatt makten med bare 84 plasser av 350 totalt i Cortes takket være støtte fra andre partier, inkludert det venstreorienterte Podemos og pro-katalanske uavhengighetsgrupper. «Mange av dere har slitt i en lignende situasjon: Du har vunnet valg, men du har ikke vært i stand til å styre.»

Med henvisning til støtten som ga Sánchez  mulighet til å lykkes, uttalte Rajoy at den nye statsministeren blir ledsaget av «sekteriske uavhengighetgrupper, og populistiske grupper, og at dette stigmaet vil følge denne regjeringen fra begynnelse til slutt. «PSOE har slettet hele sin arv for å påbegynne et svært usikkert prosjekt, med dårlige reisekamerater: De radikale katalanske separatistene  og  de pro-uavhengighet baskiske nasjonalistene, noe som aldri før har skjedd.»  – «Sánchez-regjeringen, fortsatte han, har blitt født med «ekstrem svakhet», og med «budsjetter som vi godkjente, og at noen av de partier som støtter hr. Sánchez, allerede har forsøkt å nedlegge veto mot». Med henvisning til Gürtel-saken, som utløste denne politiske krisen, henviste Rajoy til at PP  ikke ble funnet kriminelt skyldig for Gürtel, og at PP-regjeringen ikke har noe å gjøre med saken, og partiet  ble heller ikke tatt for retten, og har heller ikke unnlatt å ta  sitt politiske ansvar. «

Domstolen fant tidligere PP-kasserer Luis Bárcenas skyldig i å unndratt mer enn  11,5 millioner euro i skatter mellom 2000 og 2009, og å for ta imot   1,24 millioner euro i bestikkelser i bytte for å legge til rette for offentlige kontrakter til forretningsdrivende. Tredomspanelet fant også at PP som juridisk enhet hadde økonomisk nytte av Gürtels korrupte praksis. Partiet ble dømt til å betale 245.492 euro til Staten. Etter at dommen ble offentliggjort, har Rajoy insistert på at korrupsjonssaken var noe som tilhørte fortiden. Rajoy pekte også på hva han synes om sin regjerings prestasjoner for den spanske økonomien, og sier at «i går så vi de beste arbeidsledighetsstallene for mai i vår regjerings historie, og vi har nå det høyeste nivået av mennesker som har meldt seg til trygdesystemet siden Juli 2007. » Utsiktene for Spania, la han til, «er akkurat det motsatte av den vi kom til da vi dannet regjering etter sosialistene i 2011.»

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler