De største taperne

(Photo by WAKIL KOHSAR/AFP via Getty Images)

Afghanske kvinner er med Bidens falitt satt 20 år tilbake.  I løpet av de siste 20 årene har de europeiske maktene og USA med sin hjelp og beskyttelse tillatt afghanske kvinner å erobre helt utenkelige høyder med frihet under Sharia, den islamske loven. Under denne tiden har kvinner f.eks sluppet å få fingrene klippet av hvis hun hadde malte negler.

I løpet av de siste 20 årene har afghanske kvinner kunnet studere, jobbe, reise, gå til frisøren, kle seg som de vil , male neglene, sminke seg, gå alene på gaten … Og de har kunnet gjøre alle disse tingene uten frykt for å bli straffet eller drept nettopp på grunn av tilstedeværelsen i landet av internasjonale oppdrag. Alle disse rettighetene, uansett hvor vanlige de synes for oss i Vesten, er blitt erobret takket være vestmaktens våpen, penger og ofre.  Nå, uten de militære inngrepene, vil Taliban begynne å gjenvinne alle de maktdelene de  mistet i løpet av de to siste tiårene. Akkurat nå er det stort sett måtehold og respekt, men det er ingen med to fingre på denne planeten som tror på forsikringene til Taliban. Terror har nådd Afghanistan, og selv om den foreløpig ikke viser sitt frykteligste ansikt, er det et spørsmål om tid før den gjør det. Mye vil forbli ukjent, som det skjedde med Islamsk Stat, det vil bli et svart hull hvor lite informasjon vil sive ut. Mange vestlige politikere viser liten forståelse for hvordan denne formen for radikal islam utøves. Når de kommer med floskler som: «Etablering av lovlige og trygge adgangsveier og raskere mottakelse er avgjørende for å beskytte afghanske kvinner og jenter.» Et godt forslag hvis det ikke var fordi det er praktisk talt umulig å overføre det til det virkelige livet med Taliban ved makten. Hvordan skal kvinner komme seg ut av Afghanistan «lovlig og trygt» hvis de ikke engang tør å gå ut i gatene av frykt for Taliban?

Relaterte artikler