Etterforskes for hatprat

Generalsekretæren i VOX, Javier Ortega Smith, er i hardt vær etter sine uttalelser om muslimer.

Det populistiske høyrepartiet Vox er under offisiell granskning for påstått hatprat mot muslimer. Spanske anklagemyndigheter i Valencia-regionen undersøker en klage fra en islamsk forening i forbindelse med et valgmøte der det ble snakket om «den islamistiske invasjonen». 

Beslutningen om å undersøke Javier Ortega Smith, nestformannen i Vox, kommer etter at en gruppe som heter Musulmanes Contra la Islamofobia, sendte inn en klage i forbindelse med et Vox-møte i Valencia i september i fjor. «Vi vil bli sterkere mot den vanlige fienden som har et veldig klart navn, og jeg vil ikke avstå fra å uttale dette navnet», sa Ortega Smith på dette møtet, som ble tatt opp på video. «Vår felles fiende, fienden i Europa, fienden mot fremgang, fienden mot demokrati, fienden mot familie, livets fiende, fremtidens fiende kalles den islamistiske invasjonen.»

Selv om Ortega Smith brukte uttrykket islamist, ikke muslim, antyder sammenhengen av hans bemerkninger at han ikke snakket spesielt om jihadistiske terrorister, men om alle tilhengere av islam. «Det som står på spill, er vårt syn på sivilisasjonen», sa Vox-lederen. «Men vi er ikke alene; Som dere vet, er det et økende antall europeere som lider i egne byer, gater og nabolag, hva det betyr å bruke sharia, og de er ikke klare til å få katedralene revet ned for så å bli tvangserstattet av moskeer. De er ikke klar til å se at kvinnene deres må dekke ansiktene sine med en svart klut og gå 10 skritt bak, behandlet verre enn en kamel. De er ikke klare for slutten av det vi ser på som sivilisasjon ut av respekt for rettigheter og friheter. «

Kilder på Valencia-anklagerens kontor sa at etter å ha akseptert klagen, går det nå en seks måneders periode for å undersøke fakta og enten henlegge saken dersom det ikke foreligger bevis for at en forbrytelse ble begått, eller forfølge saken mot Ortega Smith.  Ifølge den muslimske foreningens klage er hans uttalelser «flat falsk» og utgjør «et angrep mot sosial harmoni ved å oppmuntre til en atmosfære av frykt og avvisning av muslimske samfunn.»

Det er to millioner muslimer i Spania, hvorav nesten halvparten er spanske statsborgere. Anklagere må nå avgjøre om Vox-politikeren har begått en hatforbrytelse som beskrevet i straffelovens artikkel 510.1, som fastsetter fengselsstraff på ett til fire år og eller bøter for de som er funnet skyldige i «offentlig å hevde, fremme eller anstifte , direkte eller indirekte, hat, fiendtlighet, diskriminering eller vold mot en gruppe for rasistiske, antisemittiske eller andre motiver knyttet til ideologi, religion eller tro.»

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler