Går Spania mot nytt portforbud?

brown wooden door with padlock

Helseeksperter hevder at totalt portforbud er den eneste velprøvde strategien for å bremse spredningen av coronaviruset.

 Spania, som det meste av Vest-Europa, har innført stadig strengere restriksjoner i et forsøk på å bremse den andre bølgen av koronaviruspandemien. Men den spanske regjeringen har unngått å beordre alle innbyggerne til å være hjemme, slik den gjorde da den innførte en total nedlåsing under den første bølgen i mars. Ettersom sakene fortsetter å øke og sykehus igjen  kommer under økende press, vurderer myndighetene i stedet en rekke andre løsninger – fra det nylig erklærte nasjonale portforbudet på natten til inneslutning i helgene, som er blitt foreslått av den katalanske regjeringen. Dette er mellomtiltak som reduserer mobiliteten uten å stoppe den helt, og det er ikke klart hvor effektive de er, og heller ikke når de vil begynne å redusere smitte. Dette har ført til en debatt i Europa om korte, men totale låsinger er mer effektive enn langsiktige og forskjøvne begrensninger.

I Spania er det fortsatt for tidlig å se om mange av de nylig innførte tiltakene har hatt innvirkning på antall nye koronavirustilfeller. I følge Fernando Simón, direktør for Helsedepartementets koordineringssenter for helsevarsler (CCAES), vil dette ikke gjenspeiles i dataene på ytterligere 10 dager. Men nok tid har gått siden Catalonia beordret stenging av alle barer og restauranter (15. oktober), Navarre stengte grensene (19. oktober) og sosiale sammenkomster i den galisiske byen Ourense var begrenset til husholdningsgrupper.(3. oktober) for at de hadde påvirket tallene. Dette har imidlertid ikke skjedd. De siste 15 dagene har antallet nye tilfeller av koronavirus steget 23%. Ukens tall har vært dårligere enn de forrige i alle spanske regioner og territorier, med unntak av Madrid, Baskerland og La Rioja, der situasjonen har stabilisert seg.

«Innesperring er det eneste tiltaket som er vitenskapelig bevist,» sier Tomás Cobo, visepresident for Collegiate Medical Organization. «Med resten av tiltakene er det bare prøving og feiling.  Florentino Pérez Raya, presidenten for det generelle sykepleierådet, er mer ettertrykkelig: «Det er bare mulig å flate smittekurven med en ny streng innestengelsesordre i 14 dager,» sier han. José Martínez Olmos, tidligere generalsekretær i Helsedepartementet  er enig: «Det vil være vanskelig å unngå inneslutning med de tallene vi ser nå i regionene.» I forrige uke passerte Spania den symbolske milepælen på en million bekreftede tilfeller av koronavirus, og tirsdag rapporterte helsedepartementet det høyeste antallet dødsfall relatert til Covid-19 siden mai .

Selv om inneslutning blir ansett som en siste utvei, har noen land allerede introdusert det. Onsdag kunngjorde den franske regjeringen en total nedlåsing, ved at folk bare får lov til å forlate hjemmet ved viktig arbeid eller medisinske grunner. 20. oktober beordret den irske regjeringen også en seks-ukers nedlåsing av landet, med innbyggere bedt om å holde seg hjemme og holde seg innenfor en radius på fem kilometer. Selv om det er for tidlig å se hvordan dette tiltaket har påvirket smittegraden, økte antallet nye tilfeller i Irland med 9% i forrige uke, mens de i Spania steg med 12%. Israel innførte også nedstenging i begynnelsen av september. I mellomtiden sa sjefen for medisinsk forening, Filippo Anelli, på mandag at de nylig innførte restriksjonene – stenging av kinoer og teatre og kl. 18.00 barer og restauranter – var regjeringens siste utvei før en uunngåelig total innesperring. , ”Som vil skje hvis situasjonen ikke forbedres innen 15 dager.

Med nye tilfeller av koronavirus som stiger over hele Europa, har European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) advart om at tiltakene som ble introdusert i regionen «ikke har lykkes fullt ut med å kontrollere smitte, og den epidemiologiske situasjonen forverres nå raskt.» Organisasjonen har etterlyst strengere restriksjoner «som viste seg å være effektive for å kontrollere epidemien» på våren, og hevdet at dette er den «eneste tilgjengelige strategien.»  Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, har også etterlyst tøffere tiltak: «Ingen ønsker flere såkalte lockdowns. Men hvis vi vil unngå dem, må vi alle spille vår rolle. »  «Vi må rette våre tiltak bedre og gjøre det så snart som mulig for å unngå strengere restriksjoner,» forklarer en talsperson fra WHOs europeiske kontor. «Det er veldig sannsynlig at responsnivået må øke, men inneslutning er et så sterkt, ufullkommen og kostbart forslag,» legger de til. ECDC er enig i at hjemmebestillinger bør være en siste utvei.

 Patricia Guillem, professor i epidemiologi ved Det europeiske universitetet i Valencia, sier at hjeminneslutning er et «drastisk tiltak som var i stand til å redusere tallene betydelig under den første bølgen, men også forårsaket mye skade på økonomien ,» og argumenterte for at det bare var berettiget på grunn av den av den høye dødeligheten. «I mars viste det seg at portforbud  virker mot viruset, men før vi når denne situasjonen, må vi styrke det nasjonale helsesystemet,» sier Guadalupe Fontán, en folkehelsespesialist fra det generelle sykepleierådet. Silvia Soler, fra plattformen Covid Persistente, er enig: «Inneslutninger uten tilstrekkelig helsepolitikk for å kontrollere viruset, korrekt kontaktsporing, flere ressurser og bedre primærhelseplanlegging er ikke løsningen.»

Carlos Arenas, visepresident for økonomi- og helsestiftelsen, påpeker at «mange intensivavdelinger allerede er i en vanskelig situasjon.» Men han sier: «Vi er fortsatt langt unna den første bølgen.» I følge Helsedepartementets rapport tirsdag er en fjerdedel av alle intensivsengesenger (ICU) nå okkupert av koronaviruspasienter . «Helsestasjoner vil være under belastning, og det vil føre til at vi tar mer restriktive tiltak,» forklarer Arenas og la til at «regjeringen kanskje ikke tør innføre innesperring på nasjonalt nivå, men kanskje vil gjøre det på lokalt nivå. . ”  «Hvis vi kommer til en total inneslutning, vil det være en total fiasko for alle,» sier Joan Caylà, fra det spanske epidemiologiforbundet, som legger til at tiltakene som allerede er innført, for eksempel portforbud mellom 23.00 og 06.00, må være sterkere håndhevet . «Utgangsforbudet i Italia starter klokka 18.00, i Frankrike klokka 21.00. De kunne ha klart det tidligere her, ”legger hun til. Foreløpig vurderer ikke regionale helseavdelinger hjemmeinneslutning. Kilder fra den katalanske helseavdelingen sier at forslaget om å begrense innbyggerne i løpet av helgen bare er ett av mange tiltak som vurderes, mens de fra Extremadura sier at det ennå ikke er et alternativ. Men de advarer: “Vi tar ting som de kommer. Vi kommer til å se hva resultatene er de neste sju dagene. ”

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler