Frankrike: Protestene fortsetter

Titusenvis av franske demonstranter gikk på gatene for tredje helg på rad på lørdag, for å protestere mot regjeringens beslutning om å utvide bruken av helsekortet  og innføre obligatorisk vaksinasjon for noen yrker.

Ved 18 -tiden sa innenriksdepartementet at det hadde talt 204 090 demonstranter, inkludert 14 250 i Paris og totalt 184 hendelser, rapporterte den franske avisen Le Monde. Dette kan sammenlignes med de 150 000 som var forventet å delta. Sist lørdag deltok 161 000 mennesker i demonstrasjoner, inkludert 11 000 i Paris. De fleste demonstrasjonene gikk uten dramatikk lørdag, men i Paris kjempet noen demonstranter med opprørspolitiet, som brukte tåregass for å spre dem. Ifølge departementet var det 19 arrestasjoner, inkludert 10 i Paris hvor også tre politifolk ble skadet.

 Det var planlagt fire demonstrasjoner  i Paris, hvorav den ene forlot Villiers t -banestasjon sent lørdag morgen. Før prosesjonen satte i gang, anklaget et medlem av  protestbevegelsen Gule Vester ‘Gilet Jaunes’ «regjeringen og media for å selge deg vaksinens effekt uten å ha bevis». De er «demonisert», sa han ifølge  Le Monde.  En annen demonstrasjon, oppkalt av Florian Philipot, den tidligere nestkommanderende for Frankrikes parti National Front, startet fra nær Montparnasse stasjon mot helsedepartementet.  Flere demonstranter  hadde røde, hvite og blå flagg, mens en bar et istykkerrevet Eu-flagg, rapporterte Le Monde. Avisen sa imidlertid at demonstrasjonen var begivenhetsløs og at mellom 1000 til 2000 mennesker deltok.

I Sør -Frankrike sa politiet at 8.500 mennesker protesterte i Montpellier og 6.500 i Nice, omtrent 500 flere enn forrige uke. I Marseille brukte politiet tåregass for å forhindre at demonstranter kom for nær politiets hovedkvarter i byen, sa en AFP -reporter. Og i Strasbourg sa politiet at 3200 mennesker deltok i protester i sentrum, men rapporterte ingen problemer.   Ifølge resultatene av en studie publisert fredag ​​av Harris Interactive og Euros Agency for LCI, sier 40 prosent  at de støtter protestene mot innføringen av et helsepass. Av dem som støtter dem, begrunnet 65 prosent dette med å velge svaret «ikke liker at det blir tvunget på deg/føle at du ikke har noe valg». I følge en annen meningsmåling fra 16. juli, denne gangen av Ipsos-Sopra Steria for FranceInfo og Le Parisien, sa 62 prosent av franskmennene på det tidspunktet at de var  for implementeringen av helsepasset for å komme inn på offentlige steder og 69 prosent støttet obligatorisk vaksinasjon for helsearbeidere.

Helsekortet ble definitivt vedtatt sist søndag kveld etter seks dager med heftige debatter. Det har vært i kraft for besøk på museer, kinoer og kultursteder med en kapasitet på mer enn 50 personer siden 21. juli. Den siste lovgivningen utvider bruken og gjør et Covid-19 helsepass obligatorisk for andre daglige aktiviteter, for eksempel å besøke en kafé, gå ombord på et fly eller reise med et by-tog fra 9. august.

Et gyldig helsepass genereres av to injeksjoner fra en anerkjent vaksine, en negativ koronavirustest eller en nylig gjenoppretting etter infeksjon. Loven er avhengig av godkjennelse av det innflytelsesrike konstitusjonelle rådet, som vil avgjøre saken  5. august. De som ikke er vaksinert mot Covid-19, representerer rundt 85 prosent av sykehusinnleggelsene i Frankrike og 78 prosent av dødsfallene på grunn av viruset, ifølge en studie fra Drees, Frankrikes nasjonale forsknings- og statistikkbyrå, som ble publisert fredag. Siden begynnelsen av juli har mer enn 8,2 millioner første vaksinedoser blitt administrert, ifølge offisielle tall publisert fredag ​​30. juli. Fra fredag ​​har 62,5 prosent av befolkningen mottatt minst én injeksjon og 52,1 prosent er fullstendig vaksinert, ifølge tallene.

Kilde: AFP

Relaterte artikler