Belgia: Erklærer koronapass ulovlig

people walking near ferries wheel

En domstol har slått fast at bruken av  koronapass (Covid Safe Ticket (CST)) i Wallonia er ulovlig og har beordret regionen til å betale en bot på €5 000 per dag så lenge den ikke slutter å håndheve bruken.

Dommen ble avsagt av Namurs domstol i første instans, og dømte til fordel for den ideelle organisasjonen ‘Notre bon droit’ (NBD), som også er aktiv i Frankrike og Québec i Canada, angående dens summariske rettergang mot bruken av helsepass i regionen. «Retten har dømt til vår fordel ved å innrømme at CST ikke respekterer proporsjonalitetsprinsippet,» sa organisasjonens grunnlegger Isabelle Duchateau i en videokunngjøring. Som en del av dommen sa retten at det frihetsbegrensende tiltaket ser ut til å være uforholdsmessig i forhold til målene som forfølges. Den la til at CST også kan være i strid med europeisk lov.

Regionen Vallonien må nå iverksette tiltak for å rette opp situasjonen inntil det er avsagt en dom om fordelene ved CST. En uke etter forkynnelsen av rettens avgjørelse ilegges regionen en bot på €5 000 per dag, som også må betale saksomkostningene til NBD. Den vallonske regjeringen har reagert på domstolens avgjørelse og sagt at den «ikke opphever det vallonske dekretet. CST forblir gjeldende i Wallonia.» Den la til at den ville anke avgjørelsen onsdag morgen. I flere måneder nå har NBD kjempet mot innføringen av CST, som beviser at et individ har blitt fullstendig vaksinert, nylig testet negativt eller blitt frisk fra viruset i løpet av de siste seks månedene og som er nødvendig for å få tilgang til barer, restauranter og treningssentre over hele Wallonia siden 1. november, samme dag som det ble obligatorisk over hele Belgia. Organisasjonen hadde tidligere oppnådd en foreløpig suspensjon av bruken av CST-er for å regulere tilgangen til Europaparlamentet, selv om dette kun gjaldt personer som hadde fremmet innsigelse til Den europeiske unions domstol. NBD har også anlagt søksmål om kortsiktig annullering av tiltaket for Brussels Court of First Instance, hvor en høring vil bli holdt 8. desember 2021.

Innføringen av Covid Safe Ticket (CST) i Belgia økte ikke nødvendigvis vaksinasjonsraten, men resulterte i stedet i flere koronavirusinfeksjoner, sier mikrobiolog Emmanuel André. Belgia påla CST for å sørge for at hendelsene som fant sted kunne skje trygt, men eksperter og myndigheter håpet også at det ville øke vaksinasjonsraten i visse områder. «CST gjorde ikke det som ble forventet av det. Det økte ikke så mye vaksinasjonsraten, men det førte til flere kontakter, og dermed indirekte til flere infeksjoner – de to henger sammen, sier André til De Morgen.

At ordningen med koronapass også frister til ulovligheter er ingen hemmelighet. En lege fra Liège-regionen er mistenkt for å ha utstedt 2000 falske koronavirusvaksinasjonssertifikater  ble arrestert onsdag 24. november. Legen, som var i sentrum av en etterforskning for forfalskning og bruk av forfalskninger etter en klage og et sivilt søksmål fra Aviq (den vallonske regjeringens omsorgs- og helsetjeneste), ble arrestert av Charleroi Federal Judicial Police (PJF), Charlerois offentlighet.  Det bekrefter aktor Vincent Fiasse overfor nyhetsbyrået Belga. Det ble ikke gitt ytterligere kommentarer til saken, men legen vil møte for en etterforskningsdommer torsdag ettermiddag. Fiasse sa  at legen risikerer fem til ti års fengsel og at pasientene også vil bli straffeforfulgt.

 En undersøkelse utført av eksperter i Spania har konkludert med at vaksinasjonspass ikke har en betydelig innvirkning på å redusere Covid-19-infeksjonsraten. Detaljene i studien, utført av den interregionale covid-komiteen i Spania, ble innhentet av El País.  Da ekspertene analyserte hvordan systemet har blitt brukt i andre europeiske land, oppdaget ekspertene at forpliktelsen til å vise vaksinasjonsbevis for å komme inn på steder som barer, restauranter og kinoer «ikke reduserer overføringsnivåene.» «I de europeiske landene hvor systemet brukes, øker antallet tilfeller betydelig, selv om det er sant at vaksinasjonsnivået deres er mye lavere enn i Spania,» heter det i rapporten.

Selv om Spania ikke har vaksinasjonspass på nasjonalt nivå, bruker åtte av de 17 regionene et lignende system. Forskerne konkluderte også med at covid-passsystemer «bidrar til å gi et falskt inntrykk av at vaksinerte personer ikke er smittet», mens i realiteten «omtrent 40 % av de vaksinerte er mottakelige for å bli smittet og overføre infeksjonen», heter det i rapporten. Det eneste positive med dette systemet er at det «advarer folk om at det fortsatt er fare for en pandemi og oppfordrer til vaksinasjon blant de motvillige». Med andre ord, mens vaksinasjonspass ikke har noen merkbar innvirkning på deres uttalte mål (redusere spredningen av Covid-19), klarer de å holde folk redde og lydige. Og kanskje er det hovedmålet.

«Resultatene ligner bevisene funnet av den britiske regjeringen : at vaksinepass kan øke covid-raten i landet,» skriver Ken Macon. «Regjeringen i Wales fant også at til tross for å ha innført vaksinepassene, kunne de ikke finne noe bevis på at de virket.» Mange europeiske land har innført vaksinepasssystemer som skiller de vaksinerte fra de uvaksinerte. I noen tilfeller, som i Sverige, er muligheten til å gi et negativt testresultat fjernet, noe som betyr at kun mennesker som er fullvaksinerte (og fortsatt kan spre viruset) får komme inn.

Danske helsemyndigheter har fordømt gruppene som er dannet av  vaksinemotstandere , som gjennom ulike sosiale nettverk uttrykker vilje til å bli smittet med koronavirus for å få covid-passet, sertifikatet som gis til de som har mottatt de respektive vaksinene eller personer som har allerede overvunnet sykdommen. Dokumentet er gyldig i 6 måneder og gir tilgang til barer, restauranter, diskoteker, kinoer, gallerier, museer og andre offentlige steder, samt å kunne reise utenlands uten behov for å presentere resultatene av en pcr-test eller en antigentest .  Etter økende press fra de danske myndighetene på innbyggere som ennå ikke er vaksinert, ser medlemmer av disse lukkede gruppene etter infiserte mennesker for å  prøve å få COVID-19 .  » Jeg er lei av dette. Så jeg vil få helsepass raskt og unngå å bli testet hele tiden, så man blir immun mot sykdommen, » forklarte en borger til TV 2 Lorry.

Ifølge resultatene av undersøkelsen er mange villige til å gå veldig langt i kampen for å bli syk av koronaviruset. «Min sønn og vennene hans var syke og isolerte. Og for det klemmer jeg dem.  Jeg spiser fra tallerkenene deres og drikker av glassene deres, » la kvinnen til, som ønsket å være anonym.  En annen Internett-bruker, hvis virkelige navn heller ikke er avslørt, forklarer at du må» gjøre en avtale med noen, «f.eks. dele godteri. Å gi kyss, klemme og håndhilse er ikke nok. For å øke muligheten for smitte er det nødvendig å dele den infiserte slimhinnen.»  «Jeg dro for å besøke en god venn av meg, da han testet positivt og var mer smittsom, og jeg delte et godteri med ham . Men jeg lyktes ikke, sier en tredje intervjuperson om hennes mislykkede forsøk på å bli smittet.

Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institutt for immunologi og mikrobiologi ved Københavns Universitet, forklarer at noen nekter å vaksinere seg fordi de er bekymret for bivirkninger. Men, påpeker han, bevisst å bli smittet er langt fra trygt, og omvendt kan det være svært skadelig og forårsake en alvorlig tilstand hos pasienter. «Etter min mening utgjør det en unødvendig risiko å bli smittet, og bivirkningene av vaksiner er ekstremt sjeldne,» la legen til.

Relaterte artikler