Vulkanen svelger hus

Vulkanen på La Palma er den første som har hatt utbrudd i Spania siden 1971.   Frem til nå har sprekker som åpnet seg i går i Montaña Rajada -fjellene i El Paso kommune avgitt en lavastrøm som er gjennomsnittlig seks meter høy, og som beveget seg med en hastighet på rundt 300 meter i timen mandag ettermiddag , langsommere enn de 700 meter i timen som opprinnelig ble estimert da lavaen først forlot vulkanen. Det ødela alt det rørte gjennom lokaliteter som Tacande og El Paraíso.

Så langt har ikke vulkanutbruddet krevd noen ofre, men rundt 5000 mennesker ble tvunget til å evakuere hjemmene sine i natt. Scenen i området har imidlertid blitt beskrevet som «ødeleggende» av presidenten i øyrådet, Mariano Hernández Zapata, gitt at lava «bokstavelig talt spiser opp husene, infrastrukturen og avlingene den finner på veien mot kysten i Aridane -dalen. ”  Den spanske statsministeren Pedro Sánchez sa på en pressekonferanse mandag at «hele Spania er med La Palma.» Han snakket sammen med sin innenriksminister, Fernando Grande-Marlaska. De to politikerne hadde reist til La Palma for å føre tilsyn med håndteringen av krisen. «Dette utbruddet vil ikke se noen som blir etterlatt eller skadet fra et økonomisk synspunkt,» fortsatte Sánchez. Han uttalte at «alle statens ressurser» vil bli gjort tilgjengelig for innbyggerne i La Palma.

Regionpremieren på Kanariøyene, Ángel Víctor Torres, dukket også opp på pressekonferansen med Sánchez og Grande-Marlaska. Han forklarte at lavastrømmen sannsynligvis vil fortsette å bevege seg mot sjøen i løpet av mandag, og at vulkanen allerede hadde sluppet ut mer enn 20 000 tonn svoveldioksid. Mangel på vind gjorde at aktiviteten på flyplassen på øya kunne fortsette uten avbrudd mandag. Et av husene som ble ødelagt av lavastrømmen, var huset til Alberto, en mann i førtiårene som bor i El Paraíso. Mandag så han på naturfenomenet som ligger på kanten av LP3 -veien, i Tajuya. Han hadde nervøst ventet på nyheter om eiendommen sin i går kveld. «I går var jeg usikker, men i dag bekreftet de at lavaen har svelget huset mitt,» sa han med vaklende stemme. «Dette er en katastrofe.»

Gerhard Beck og kona havnet i en militærleir etter   å ha blitt flyttet fra et sted til et annet. «Vi vet ikke hva som skjedde med huset vårt, men vi frykter det verste,» forklarte han. “Vi skal på et hotell i to dager nå. De har behandlet oss godt, men vi har vært veldig redde, veldig redde. ”  De var blant de 5000 menneskene som ble evakuert fra hjemmene sine i går, og sammen med 300 andre mennesker overnattet på El Fuerte -brakkene i utkanten av øyhovedstaden Santa Cruz de la Palma.

Kong Felipe VI formidlet sin «oppmuntring» til innbyggerne i La Palma i kjølvannet av utbruddet i vulkanen Cumbre Vieja, også kjent som Cabeza de Vaca. Han la til at han så nøye og bekymret på hendelsene og hadde konstant kontakt med regjeringen og de lokale myndighetene.  Under sin langsomme fremgang svelget lava rundt hundre hjem, ifølge lokale myndigheter. Men som forklart av Carlos Rodríguez, en elektrisk ingeniør fra kraftselskapet Endesa, unngikk det andre. «Min svigermors eiendom klarte seg,» sa han. “Lavaen størknet to eller tre meter fra veggen, og vi ble nettopp reddet i tide. Jeg kan ikke forstå hvordan vi klarte å rømme. ”

Nasjonalpolitiet satte inn 92 offiserer mandag, mens fire helikoptre konstant overvåket området ovenfra. Totalt deltok 200 sivile vaktoffiserer i operasjonene, mens UMEs militære beredskapsenhet satte ut 67 medlemmer og 30 kjøretøyer på La Palma. Den sistnevnte styrken skal styrkes til  180 personell og 57 kjøretøyer. De syv utbruddene som La Palma hadde sett fram til søndag var alle i området Cumbre Vieja, og varigheten varte mellom en og tre måneder. Det lengste utbruddet som er dokumentert på den såkalte » isla bonita » var på Tehuya, og fant sted i 1586. Det varte i 84 dager. Den korteste var i mellomtiden på Teneguía, i 1971, og varte i 24 dager.

Innbyggerne på øya forble spente mandag etter hvert som lavastrømmen utviklet seg. «Vi var på gaten ved bussholdeplassen og plutselig hørte vi vulkanen eksplodere,» forklarte Xiomara og Alexandra, 15 og 16 år, og som også overnattet på El Fuerte. «Faren min ringte meg,» forklarte Alexandra. «Vi tok chihuahuaen og en papegøye, og vi dro til fotballbanen i Los Llanos.» Senere dro de til et ly i nabobyen El Paso, før de havnet på brakkene. «Husene våre er reddet, men to av vennene våre mistet sine i Tacande,» beklaget de. – Vi er veldig redde for dem.

Relaterte artikler