Spania busser migranter nordover

Spania har i nærmere ett år vært hovedinnfallsporten for båtmigranter som kommer fra Afrika over Middelhavet til Europa, og de første dagene av 2019 har man sett en ytterligere økning i trafikken, som var rekordartet i desember 2018.

Selv om pressedekningen av fenomenet er minimal, har 2140 migranter tatt den veien bare siden årsskiftet. En rekke opplysninger fra så vel frivillige organisasjoner som spanske, franske og baskiske myndigheter, tyder  på at storparten av disse migrantene benytter Spania kun som transittland. Den tyske avisen «Die Welt», avslører  at spanske myndigheter organiserer bussreiser for migranter fra Andalusia, hvor nesten alle båtmigrantene kommer i land, til nordlige deler av landet.

Spanske myndigheter opptrer således ikke i samsvar med europeiske regler. Tyske sikkerhetsmyndigheter retter derfor betydelig kritikk mot Spania. Dette har også fått opposisjonen i Tyskland til å reagere, skriver Die Welt. Linda Teuteberg, som er migrasjonspolitisk talskvinne i det fridemokratiske partiet FDP, forlanger at Tysklands regjering og EU-kommisjonen setter en øyeblikkelig stopper for regelbruddet. Hun betegner det som et «klart brudd på europeisk lov». Saken viser at de strukturelle problemene ved det europeiske asylsystemet ennå ikke er blitt løst. Teuteberg ønsker derfor å vurdere strengere kontroller på den tyske grensen: «Hvis en ekte europeisk løsning ikke er mulig, må vi i Tyskland skaffe oss forutsetninger for nasjonale tiltak for å kunne ta grep dersom det inntreffer en ny migrasjonskrise.»

Innenriksdepartementet  avslår å kommentere Die Welts avsløringer, skriver den tyske avisen. Man viser til det europeiske grensepolitiet Frontex. Problemet er at Frontex tilsynelatende ikke fungerer som det burde. Nøyaktige tall savnes. «Sekundære bevegelser forblir en av de vanskeligste tingene å analysere på migrasjonsfeltet», heter det for eksempel i den siste risikoanalysen fra Frontex.

Det er likevel ingen tvil om at trafikken har konsekvenser for Tyskland, som hver måned tar i mot mellom 10.000 og 15.000 asylsøkere. Disse kommer ikke bare via Spania. Ifølge sikkerhetskilder kommer brorparten av den illegale migrasjonen til Tyskland fortsatt  via Balkan-ruten. Den skal i prinsippet være stengt etter avtalen mellom EU og Tyrkia, men i praksis slipper fortsatt mange igjennom.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler