Lørdag kan vi kanskje gå tur igjen

Erfaringer fra de første turene i friluft på gaten for barna i Spania blir evaluert av helsedepartementet for å studere hvordan normalisering av hverdagen  for resten av landets befolkning kan organiseres, noe som vil starte førstkommende lørdag hvis det ikke skjer noen forverring av epidemien denne uken . På et møte mandag med de regionale helsesjefene ba helseminister Salvador Illa om forslag til de nye reglene.

I følge kilder fra regionregjeringene bekreftet ikke ministeren noen spesifikke tiltak mandag, men ba bare om forslag om hvordan et begrenset uteliv skulle kunne reguleres og ba om informasjon om opplevelsene i hver region etter den første lille oppløsningen av karantenen, som gjorde at barn sist søndag fikk lov til å være med en av foreldrene sine i en time og innenfor en kilometer fra hjemmet. En ministerordre vil bestemme reglene for hvordan resten av befolkningen vil vil kunne gå ut på gaten, og om tidsplaner vil være nødvendige, samt de tids- og avstandsbegrensningene som vil bli anvendt.

 Antoni Trilla, en epidemiolog og medlem av det vitenskapelige teamet som gir råd til regjeringen, sier at «foreløpig og med all nødvendig forsiktighet,» vil de samme forholdsregler som gjelder mindreårige komme på plass. “Spesielt med tanke på sikkerhetsavstand, og en begrensning for varighet og avstand fra hjemmet, på samme måte som for barn.  Noen av regionene  har foreslått tidsgrenser.  Regjeringen i Andalucía   mener at det ideelle tidspunktet for å unngå smitte vil være at eldre kan gå turer om morgenen – fra 9.00 til 14.00 – og  barn på ettermiddagen, fra 16:00 til 21:00.»Viruset har kommet for å bli, og vi må unngå kontakt mellom de som har størst risiko, eldre og barn, som kan være vektorer for sykdommen,» sa helse-sjefen i Andalusia, Jesús Aguirre.

I tillegg til ministerordren som vil lette på noen av inneslutningstiltakene, som vil bli offentliggjort i løpet av de kommende dagene, vil regjeringen i dag diskutere og foreslå en normaliseringsplan, som vil gå lenger enn bare sporadiske turer ut av huset. Helseminister Illa informerte regionregjeringene om at han vil ta hensyn til de forslagene som de har lagt fram. Mens sentralregjeringen i Madrid utøver makten over disse tiltakene, har noen regioner kommet med egne forslag for sine respektive territorier. Noen, som Balearene, Extremadura, Castilla y León og Galicia, blant andre etterlyser ulik behandling i henhold til de aktuelle innbyggerne, og for at landlige områder skal behandles annerledes enn de urbane, gitt at forekomsten av epidemien og befolkningstettheten er veldig forskjellige.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler