Dreper kjæledyrene til covid-smittede

black pug wearing striped apparel

I Kina blir kjæledyrene til mennesker som har testet positivt for Covid-19, drept mens eierne deres forblir isolert i karantene.

En rekke høye slag skremmer en sovende corgi ut av sengen. Døren åpnes og to personer i heldress kommer inn i stua, en med brekkjern og en med gul plastpose. «Sa lederen at vi må fikse det akkurat her?» kan du høre en av dem spørre. «Ja,» svarer den andre, mens han fortsetter å flytte et bord som corgien gjemte seg under og slår dyret i hodet med brekkjernet. Hunden klynker og løper inn i et annet rom. Den  hjemsøkende scenen , fanget av et sikkerhetskamera og delt på nettet av  hundens eier, viser de siste øyeblikkene før kjæledyret ble drept i hjemmet sitt av Covid-forebyggingsarbeidere i den kinesiske byen Shangrao, i den sørøstlige provinsen Jiangxi, på fredag, mens Corgi- eieren var i obligatorisk karantene på et nærliggende hotell.

Drapet på hunden, som utløste et massivt ramaskrik i kinesiske sosiale medier i helgen, er det siste eksemplet på ekstreme tiltak som er tatt av lokale myndigheter i Kina. Ifølge tjenestemenn handler det om å forhindre smitte av viruset. Men dyreelskerne i landet godtar det ikke og anser det som en «umenneskelig» regel. Ideen ble kritisert av eksperter siden det heller ikke er bevis for å støtte rollen som viral overføring av kjæledyr. En innbygger i Chengdu hevdet at kjæledyrene hennes ble tatt fra hjemmet hennes og drept mens de var i karantene.

Som en unnskyldning ble pressen fortalt at behandlingsmuligheter for infiserte dyr manglet, og at døden var det eneste alternativet som ble overlatt til disse kjæledyrene.   En arbeider sa til Beijing News: «Det er sannsynligvis ingen profesjonell medisinsk behandling for dyr infisert med det nye koronaviruset.» Denne ideen ble kritisert av eksperter, siden det ikke er bevis for å støtte rollen som viral overføring av kjæledyr. En professor i virologi, Rachael Tarlinton, fra University of Nottingham, sa: «Det virker ikke veldig realistisk at katter forurenser miljøet så mye at de utgjør en risiko for eieren av å få COVID igjen.»

Folk er imot det og sirkulerer innlegg på sosiale medier som foreslår at dyreeiere filmer drapene og ringer myndighetene om nødvendig. En melding på sosiale medier sier: «Vennligst ikke slutt å forsvare, for hvis du ikke sier ifra, vil kanskje de lodne babyene dine dø neste gang.» Kinas nulltoleransestrategi for Covid-19 betyr at lokale myndigheter ansetter sporing, bruker massiv testing og pålegger lockdowns for å kontrollere den påståtte virale spredningen.

Relaterte artikler