Kan bli flere restriksjoner

Mens antall smittetilfeller i Spania har gått nedover de iste 5 ukene, viser nye tall lagt fram i går, mandag, at trenden kan være i ferd med å snu igjen. I valenciaregionen er også antall nye smittetilfeller på frammarsj og gir næring til den åpne debatten i Generalitat om ytterligere innstramming av tiltakene til jul.

I følge de siste dataene som ble gitt av Helsedepartementet, overgår frekvensen av positive Covid-19-tester i Valencia-regionen igjen fjorten prosent av alle som gjennomgår antigentester eller PCR-tester. Positivitetsgraden i regionen er dermed dobbelt av landsgjennomsnittet (syv prosent) til tross for at det er en av regionene som utfører færrest tester: 1163 per 100.000 innbyggere sammenlignet med 1.558 i hele Spania. I går forklarte presidenten for Generalitat, Ximo Puig, at hvis pandemidataene forverres de neste dagene, vil han ikke nøle med å stramme inn restriksjonene som er gjeldende for juleferien. I følge den siste tilgjengelige statistikken, ligger den kumulative forekomsten av coronavirus i Valenciaregionen på 192 positive tilfeller per 100.000 innbyggere. Et tall som er noe lavere enn gjennomsnittet for landet (193).  Helsemyndighetene er imidlertid bekymret for trykket på omsorg ved ICU, (intensivavdelingene) der tjuefire prosent av de tilgjengelige sengene er okkupert av pasienter smittet med Covid-19. I tillegg er Valencia-regionen den spanske regionen med det høyeste antallet innleggelser for koronavirus i Spania den siste uken, med 260 nye pasienter.

El Hospital General de Valencia, der kritiske koronaviruspasienter er atskilt med treparabaner, og avdelingene i Alcoy, Gandía og Elda er spesielt bekymringsfulle for Generalitat på grunn av den høye okkupasjonen av ICU-ene litt over en uke før julefeiringen.   I tillegg forutsier eksperter en rebound i coronavirusens grunnleggende reproduksjonsnummer (parameteren som indikerer hvor mange mennesker hver smittet  infiserer videre).  De siste kjente dataene viser 0,88, men epidemiologer antar at det fryktede 1-tallet vil bli nådd, noe som avslører at pandemien begynner å gå komme ut av kontroll. I følge den siste dataoppdateringen fra Helsedepartementet har coronavirus allerede smittet 117 036 i Valenciaregionen siden pandemien startet. I mellomtiden er det registrert 2613  coronarelaterte dødsfall i regionen.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler