En hårsbredd fra total blackout

For fem dager var Europa veldig nær en fullstendig kollaps i strømforsyningen. Det var det bare så vidt ikke hele det europeiske strømnettet gikk i total blackout. Dette skriver den østerrikske avisa Kronen Zeitung.

Det gikk en akutt blackout-alarm fredag ​​ettermiddag over hele kontinentet, inkludert Østerrike! For etter svikt i flere kraftverk i Sørøst-Europa, manglet det strøm. Flere lokale eksperter har for lengst advart mot denne kjedereaksjonen. Det er fare for ytterligere kollaps. ”- På grunn av dette plutselige fallet i frekvens, var det lite som skilte oss fra en katastrofe. Bare i Østerrike ville dette ha forårsaket økonomisk skade på rundt en milliard euro per dag. Et totalt sammenbrudd ville også ha ført til lidelser,» sier EVN-ekspert Stefan Zach. Austrian Power Grid (APG) og sjefen Gerhard Christiner bidro i avgjørende grad til å forhindre katastrofen. Reservepumpekraftverk i Alpene og de gassfyrte kraftverkene som fremdeles var tilgjengelige, ble raskt mobilisert i kommandosentret nær Wien. Sistnevnte bekjempes imidlertid massivt av miljøvernere. I Frankrike, til tross for redningsaksjonen fra Østerrike, måtte store strømkunder kobles fra nettet.

Hendelsen blir diskutert intenst i østerrikske medier. Mange kraftverk måtte umiddelbart levere ekstra energi for å stabilisere nettet. Pumpekraftverk og de gassfyrte kraftverkene som fremdeles var tilgjengelige, måtte mobiliseres. » – Sikkerhetsnettet fungerte, men slike kriseoperasjoner er ikke en levedyktige i en langsiktig forretningsmodell,» advarte administrerende direktør i Wien Energie, Michael Strebl. -Vi anslår at situasjonen vil bli forverret de neste årene., sier han. Årsaken er den sterke utvidelsen av ustabil produksjon av fornybar elektrisitet og eliminering av store reservekraftverk i Europa. 21. desember holdt det tyske strømnettet på å kollapse. Dette er en følge av den energipolitikken anført av Tyskland gjennom det såkalte «grønne skiftet». Gjennom å satse på såkalt «klimavennlig kraft», det vil si ustabil sol- og vindkraft, samtidig som man stenger ned kullkraftverk og atomkraftverk, har dette ført til at hele det europeiske strømnettet må forventes å ende i en katastrofe. En total europeisk blackout kan komme når som helst, og faren for det vil øke for hvert år som går. De økonomiske og samfunnsmessige skadene vil bli enorme. Så kanskje det ikke er så dumt å ha et lite privat solanlegg tilkoplet batteri samt et vedlager for de med skorstein.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler