Hunder kan markere covid

two dogs sitting on maroon area rug

Vet du hva som er mer nøyaktig enn en PCR-test for Wuhan coronavirus (Covid-19)? En hunds nese, ifølge en ny studie .

Forskere fra Frankrike hevder at hjørnetenner er mer effektive når det gjelder screening av virus enn laboratorietester som kan manipuleres.   Hunder er også mer effektive til å oppdage virus enn raske laterale strømningstester (LFT), sier forskere og har evnen til å oppdage tilstedeværelsen av Covid med opptil 97 prosent nøyaktighet. Hvordan de klarer dette er ukjent, men en prøve som ble utført i mars og april på Frankrikes nasjonale veterinærskole og ved klinisk forskningsenhet i Paris ‘Necker-Cochin sykehus, viste at hunder er i stand til å oppdage både «positive» og «negative» tilfeller av viruset bedre enn testene myndighetene har presset på.

En nylig gjennomgang av 64 forskjellige studier fant at LFTs   identifiserer omtrent 72 prosent av mennesker som er smittet med viruset og viser symptomer, sammen med 58 prosent som ikke gjør det. Hunder, derimot, identifiserte korrekt 91 prosent av negative prøver og 97 prosent av positive prøver. «Disse resultatene er vitenskapelig bekreftelse på at hundenes evne til å oppdage den olfaktoriske signaturen til Covid-19,» sa sykehusstyret i Paris og bemerket at studien er den første i sitt slag når det gjelder hunders evne til å oppdager Covid-smitte. Ifølge prof. Jean-Marc Tréluyer er hundens nese minst like effektive til å oppdage det kinesiske viruset som PCR-testen, forutsatt at den er «innstilt» riktig for ikke å produsere en falsk positiv. «Dette er gode resultater, sammenlignbare med PCR-testen,» sa han til Agence-France Presse .

«De kan hjelpe til med å identifisere de menneskene som bør gjennomgå en fullstendig virustest, og – fordi hundenes respons er så rask – legge til rette for massetesting,» hevder han og mener at virussniffende hunder skal plasseres på konsertlokaler, togstasjoner og flyplasser for å snuse ut de «syke.» Så, i tillegg til å gå gjennom  kroppsskanneren og bli kroppsvisitert, kan flyreisende snart få hunder som snuser på jakt etter virus. Hvis hunden bjeffer, kan det foretas en test før en reisende får gå ombord i flyet. Det kan være bedre enn en kinesisk anal vattpinne , men det er fortsatt en massiv invasjon av privatliv og kroppslig autonomi som er berettiget under unnskyldningen av «folkehelse.»  Covid deteksjonshunder eksperimenteres det allerede med i Australia, Tyskland og Storbritannia. Finland og De forente arabiske emirater startet også begge forsøk i fjor med snifferhunder på internasjonale flyplasser i Helsinki og Dubai.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler