Barn smitter langt mindre

girl under cherry blossom tree

En ny studie fra Vall d’Hebron sykehus i Barcelona har funnet at bare 8% av barn med bekreftet koronavirus i Catalonia overførte viruset til et familiemedlem. 

Studien ble utført mellom 1. juli og 31. oktober på 1.081 barn med en positiv PCR-test og 3.515 familiekontakter som ble diagnostisert med coronavirus i den perioden. Studien, som snart skal publiseres, fant også at 47% av barna som testet positivt for koronavirus (totalt 506) var asymptomatiske, melder El Pais.

De første resultatene av undersøkelsen ble presentert i august ved bruk av data fra perioden 1. mars til 31. mai, da Spania var under streng innelåsing , med stengte skoler og stramme begrensninger på bevegelse. I dette stadiet fant forskerne at 3,4% av barn med coronavirus overførte viruset til sin familieenhet. De nye dataene dekker sommerperioden og de første sju ukene etter gjenåpningen av skolene , da landet gikk inn i den såkalte «nye normaliteten», noe som betyr at barn hadde mye mer sosial kontakt. I denne perioden, så snart et barn ble diagnostisert med coronavirus, begynte deres barnelege å spore kontaktene   – noe som ikke skjedde i første fase.

 «Den senere studien bekrefter at barn overfører viruset mindre enn voksne i husstanden, slik den første delen av forskningen også hadde antydet,» sier Pere Soler, leder for barnelegeenheten for smittsomme og immunmangel sykdommer ved Vall d’Hebron sykehus. «Nå kan vi se at barnas frie bevegelse og retur til skolen ikke har ført til større overføring av viruset,» la han til.  I den andre delen av studien, i 783 av tilfellene (72,4%), hadde et annet familiemedlem tydeligvis coronavirus symptomer før barnet. Bare i 86 tilfeller (8%) ble det etter kontaktsporing bestemt at den pediatriske pasienten hadde overført viruset til andre familiemedlemmer. I ytterligere 55 tilfeller (5%) hadde barnet imidlertid fått viruset fra en annen mindreårig i familien.

Ifølge undersøkelsen presenterte 53% av pediatriske pasienter symptomer , med den vanligste feber (70,6%, 406 tilfeller), etterfulgt av hoste (36,9%, 212 tilfeller), hodepine (24,5%, 141 tilfeller), tretthet (24,3 %, 140 tilfeller) og diaré (16,3%, 94 tilfeller). «Antallet barn som trenger innleggelse på sykehus er fortsatt veldig lavt [2,5%],» sa Antoni Soriano, på  barneavdelingen  på Vall d’Hebron sykehuset. Av de pediatriske pasientene som var innlagt på sykehus mellom mars og mai, kom 99,2% (1006 tilfeller) seg helt, mens 0,4% (fem tilfeller) fikk ettervirkninger. Ingen dødsfall ble registrert i denne perioden.

«Virkningen av Covid-19 på barn i Catalonia synes fortsatt å være svært liten etter innesperringsperioden , med barn som fritt beveger seg,» sa Magda Campins, leder for forebyggende medisin og epidemiologi ved   sykehuset. «I mer enn 70% av tilfellene har infeksjonen blitt spredt av en voksen.»   – De siste månedene har antall PCR-tester som er utført økt eksponentielt, også blant barn. Vi har gått fra 36 400 i august til 79 140 i september og mer enn 140 000 i oktober, ”sa Juliana Esperalba, ved mikrobiologisk avdeling ved Vall d’Hebron sykehus og medleder for PCR- og serologiprøvingsprogrammet som inngår i studien. I løpet av de første åtte ukene siden skolene i Spania åpnet igjen, er det blitt utført 287 046 PCR-tester på barn over hele landet.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler