Brexit: kun dager igjen

Storbritannia og EU nærmer seg kollisjonen 29. mars med stormskritt, og ingen ser ut til å vike. Statminister Theresa May sier at Brexit blir gjennomført, uansett. Noe annet vil ikke skje.

Tysklands kansler Angela Merkel har latt franskmennene kjøre spillet sammen med EU-byråkratene i Brussel, noe som neppe var særlig smart.  Det ligger en gammel rivalisering mellom franskmenn og briter, og nå benytter Macron sjansen i håp om å ydmyke britene.

Det EU ikke ser ut til å forstå, er at britenes farvel blir verst for EU selv. Om de forstår det, kjører de et usedvanlig høyt spill. Det kommer til å eksplodere i ansiktene deres. Spillet går videre. En kort utsettelse av brexit er mulig, mener EUs president Donald Tusk, men kun hvis Underhuset sier ja til utmeldingsavtalen først. Britene skal altså stemme for noe de har avvist to ganger allerede? Det kommer ikke til å skje.

EU-økonomene ser med gru på det politikerne er i ferd med å stelle i stand.  «Europa er godt på vei til å påføre store skader på seg selv i flere tiår framover, på den måten de har håndtert de mislykkede Brexit-samtalene», sa Marcel Fratzscher, leder av det tyske institutt for økonomisk forskning (DIW) i Berlin.

De økonomiske ekspertene Ambrose Evans Pritchard har snakket med sier at man ikke kan behandle en av Europas stormakter som en husmann. Man kan ikke tilby britene en avtale britene vil gjøre opprør mot, sier han.   Professor Fratzscher sier at EU underminerer sin egen demokratiske legitimitet ved å kreve at Westminster-parlamentsmedlemmer svelger Barnier-pakken med en «pistol mot brystet» og utsatt for trusler om «katastrofale konsekvenser» etter at to tredjedeler allerede har avvist det.   Parlamentet er fullt berettiget til å avvise en backstop-ordning som vil låse Storbritannia i en tollunion mot sin vilje. «Ingen suveren nasjon kan være enig i slike vilkår. Forbundsdagen selv kunne neppe ha stemt annerledes under sammenlignbare forhold», skrev han i Der Spiegel denne uken.  

Hvorfor utvikler EU seg til en slik maktarroganse? Grekerne ble behandlet som annenklasses borgere. EU tror de er i en styrkeposisjon overfor britene, men det er trolig en illusjon. EU er oppgitt over at britene ikke klarer å bli enige. Men EU har selv bidratt til den fastlåste situasjonen. Britenes utmarsj har tatt en destruktiv vending for britisk demokrati og for EUs fremtid.

Det er svært ille at britene ikke klarer å bli enige, og at EU i sin arroganse virker helt handlingslammet og uten forstand på hva som er i ferd med å ramme dem. På sidelinjen står president Donald Trump og lover britene fordelaktige handelsavtaler dersom de forlater EU.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler