Gullvisum i Spania

5 778 utlendinger har fått innvilget et såkalt “gyllent visum” de første 10 månedene i Spania. Kjent formelt “som loven for å støtte entreprenører og deres internasjonalisering,” gir denne en mulighet til å motta de riktige  juridiske dokumenter etter en investering på mer enn 500 000 euro i fast eiendom eller i forretningsprosjekter.

Fra januar til oktober oppnådde 546 personer visum ved å kjøpe eiendom, ifølge tall fra utenriksdepartementet. Investering i forretningsprosjekter er en annen måte å sikre seg spansk bostedsadresse gjennom dette programmet. Statistikken antyder at Spania vil avslutte  2018 med en ny rekord i antall visum.  Fra januar til oktober er tallet nesten det samme som for hele 2017 (5 876 ​​visum,  hvorav 563  investerte i eiendom). Helt siden programmet ble lansert i 2013 for å tiltrekke seg investeringer under den økonomiske krisen, har antall utstedte visa fortsatt å vokse hvert år. Mange av søkerne er kinesiske statsborgere som investerer i fast eiendom.  Spania er ikke det eneste landet i verden som tilbyr denne typen fordeler for de rike. I EU alene tilbyr 13 medlemsland muligheten til å oppnå bosted – og til og med statsborgerskap i noen tilfeller – gjennom investeringer.

Transperency International har kritisert denne praksisen. I en rapport utgitt i oktober, med tittelen “European Getaway: Inside the Murky World of Golden Visas”, sier organisasjonen  at Spania har gitt det høyeste antall gyldne visa i EU de siste 10 årene, totalt  24.095 i henhold til offisielle data. Det er også et av landene som har tjent mest penger på ordningen.  Foruten det grunnleggende etiske spørsmålet om å selge oppholdstillatelser, er det også en uheldig side ved disse programmene,”  og viser således til søkere som har vært knyttet til korrupsjonssaker i Brasil, Russland eller Ukraina.

Den siste offisielle statistikken  viser ikke hvor søkerne endelig slår seg ned, men folk som er kjent med prosessen, sier at Barcelona og Madrid er favorittmålene. Og visse samfunn viser en preferanse til bestemte områder i Spania. “Russerne velger Marbella og Costa del Sol,” men også Alicante-kysten har sett en økning i russiske innbyggere de siste månedene. Offisielle data viser opprinnelses-landene til de heldige søkerne, og kinesiske statsborgere har siden 2013 ligget på topp, da programmet trådte i kraft. Totalt har 4 640 “gullvisum” blitt utstedt til kinesiske borgere fra 2013. Russerne kommer på andreplass med 1.997 oppholdstillatelser, men antall søknader har gått ned og i 2017 falt de helt tilbake til  femteplass. Amerikanerne holder   tredjeplassen totalt, etterfulgt av innbyggere fra Brasil, India, Venezuela og Mexico.

Kypros, Malta og Portugal har de minst strenge standarder når det gjelder å gi disse visumene.   I Spania har myndighetene delegert politiarbeidet til private selskaper, som arbeider etter strenge regler for å unngå hvitvasking av penger.  Anti-hvitvaskingslover gjør at alle som deltar i prosessen blir stilt til ansvar, noe som gir et incitament til å rapportere mistenkelig aktivitet. Investoren må rettferdiggjøre opprinnelsen til siste euro, og bankene har blitt mye strengere enn før. Mens papirene dine blir behandlet, kan  du ikke engang gjøre innskudd av kontanter. Søkere er også pålagt å ha et rent rulleblad. Blant annet har noen amerikanere  opplevd å ha blitt nektet visum fordi de tidligere er straffet for promillekjøring i hjemlandet.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler