Knute på tråden mellom Madrid og Barcelona

city scale under blue sky

Catalonias regionale leder vil be politiet om å etterforske påstått spionasje fra den spanske regjeringen, etter at en rettighetsgruppe fant ut at telefonen hans og  flere titalls flere pro-uavhengighetsledere var infisert med spionprogramvare.

Mandag sa Canadas Citizen Lab-gruppe at i kjølvannet av det mislykkede uavhengighetsforsøket  i 2017 hadde en rekke personer knyttet til den katalanske separatistbevegelsen, inkludert nåværende leder Pere Aragones og flere av hans forgjengere, vært mål for «Pegasus»-spionvare, laget av Israels NSO Group. «En demokratisk stat spionerer ikke på sine innbyggere … en demokratisk stat lytter ikke til de private samtalene til sine politiske motstandere,» sa Aragones på en pressekonferanse. Han sa at påstandene hadde alvorlig skadet forholdet til sentrale myndigheter i Madrid og «normale politiske forbindelser kan ikke gjenopprettes før de tar ansvar».

Regjeringen i Madrid nektet for ulovlig spionering av de katalanske uavhengighetslederne, men var taus på om den hadde foretatt noen rettsgodkjent elektronisk overvåking. «Regjeringen har ingenting å skjule,» «Det er ingen spionering her, det er ingen avlytting hvis det ikke er under dekke av loven,» sa talsperson Isabel Rodriguez, og la til at de vil samarbeide fullt ut med enhver etterforskning. Citizen Lab sa at det ikke direkte kunne tilskrive spionoperasjonene, men at omstendigheter pekte på spanske myndigheter. På spørsmål om Spania noen gang hadde engasjert seg i lovlig godkjent elektronisk overvåking av katalanske ledere eller om Madrid hadde tilgang til Pegasus, som kan brukes til å eksternt bryte seg inn i iPhones, sa Rodriguez at hun ikke kunne svare på spørsmål om slike spørsmål om nasjonal sikkerhet som er klassifisert.

Citizen Lab er kjent som en av de ledende forskningsgruppene på  spyware innen cybersikkerhetsindustrien.   Gruppen startet sin spanske undersøkelse i 2020 etter at forskere som jobbet med Facebooks direktemeldingstjeneste WhatsApp advarte flere katalanske lovgivere om at telefonene deres var blitt hacket. En domstol i Barcelona åpnet deretter en etterforskning etter at to lovgivere anla søksmål mot regjeringen. Avisen El Pais rapporterte onsdag at etterforskningen hadde vært stanset i over ett år fordi domstolen ventet på svar fra den israelske regjeringen.

Separatistiske politikere og aktivister fra Catalonia kunngjorde tirsdag en lovlig offensiv i et halvt dusin land mot den spanske staten og de israelske eierne av  spionvaren som angivelig ble brukt til å snoke etter dem. Aragones kunngjorde også at forholdet til sentrale myndigheter i Spania vil forbli anstrengt inntil Madrid gjennomfører en fullstendig etterforskning og straffer de som er funnet ansvarlige for den påståtte overvåkingen.

Minst 65 høyprofilerte personer fra den katalanske pro-uavhengighetsleiren – inkludert folkevalgte, sivilsamfunnsledere, advokater og deres slektninger – ble målrettet mot NSO Groups Pegasus eller andre programmer laget av Candiru, et annet israelsk teknologifirma. Candirus spionprogramvare lar potensielt tredjeparter utgi seg for å utgi seg for telefonens eier for å sende ut meldinger eller e-poster, ifølge Citizen Lab. Både NSO Group, eieren av Pegasus, og Candiru har blitt kritisert av globale rettighetsgrupper for brudd på brukernes personvern og står overfor søksmål fra noen av verdens store teknologifirmaer.

Selskapene hevder at programvaren deres kun selges til offentlige etater for å målrette kriminelle og terrorister. Når det gjelder den påståtte spioneringen av katalanske separatister, sa Citizen Lab at forskningen deres hadde funnet bevis på «en sterk forbindelse med en eller flere enheter i den spanske regjeringen.»   Noen av politikerne og aktivistene som angivelig er målrettet dukket opp samtidig på en pressekonferanse i EU-parlamentet i Brussel, hvor de sverget å reise søksmål for å søke åpenhet i Spania, men også i Frankrike, Tyskland, Sveits, Belgia og Luxembourg, hvor noen av den påståtte hackingen fant sted. Luxembourg er også der det europeiske datterselskapet til NSO Group har hovedkontor.

Blant foredragsholderne var Carles Puigdemont, en EU-lovgiver og tidligere katalansk regionsjef som flyktet fra Spania i 2017 for å unngå rettsforfølgelse.   «Den spanske staten har organisert et kriminell komplott for å angripe en legitim, demokratisk politisk bevegelse,» sa Puigdemont, som også oppfordret ledere av EUs utøvende gren til å undersøke bruken av den kontroversielle spionvaren og, med hans ord, «å holde Spania ansvarlig .»

Spanias forsvarsminister Margarita Robles, som fører tilsyn med landets etterretningsapparat, vil møte opp foran nasjonale lovgivere for å svare på spørsmål om saken, sa regjeringen.  Nesten alle spioneringshendelsene identifisert av Citizen Lab skjedde mellom 2017 og 2020, da forsøk på å skape en uavhengig stat i det nordøstlige Spania førte til landets dypeste politiske krise på flere tiår.

Relaterte artikler