Kampen om ytringsfrihet

Etter at rapperen Pablo Hasél fikk fengsel for tweets, planlegger Spania å avslutte fengselsstraffene for forbrytelser som involverer ytringsfrihet. Reformen av straffeloven vil påvirke tilfeller av forherligelse av terrorisme og fornærmelser av religiøs stemning, ifølge justisdepartementet

Fengslingen av en musiker  for å rose terrorisme og fornærme spanske institusjoner på sosiale medier, har blitt en ny kilde til friksjon i Spanias sentrum-venstre regjeringskoalisjon. I slutten av januar ble rapperen Pablo Hasél dømt til ni måneder og en dag i fengsel, etter at Høyesterett fant ham skyldig i å ha rost  terrorisme og fornærmet kronen og statlige institusjoner. Det førte til at over 200 artister – inkludert filmskaperen Pedro Almodóvar – signerte et opprop som forsvarte rapperen. Her heter det at «fengslingen av Pablo Hasél gjør at  sverdet henger over hodet på alle offentlige personer som åpenbart våger å kritisere statlige institusjoners handlinger. Vi mener at hvis vi godtar fengsel for Pablo, kan de i morgen komme etter noen av oss, til de har klart å kvele enhver hvisking av dissidens.»  Regjeringen kunngjorde etter dette at de planlegger en reform av straffeloven som vil eliminere fengselsstraff for forbrytelser som involverer ytringsfrihet. 

Rapperen Pablo Rivadulla Duro, bedre kjent med sitt kunstneriske navn Pablo Hasél, ble dømt etter  64 meldinger han publiserte på Twitter mellom 2014 og 2016 og en sang han delte på YouTube. I en melding fra mars 2016 la han ut et fotografi av Victoria Gómez, et medlem av en venstreorientert terrorgruppe ved navn GRAPO, med meldingen: “Demonstrasjoner er nødvendige, men ikke nok. La oss støtte dem som tok ting videre. ”  Han beskyldte også kong Felipe VI og faren Juan Carlos for flere forbrytelser, inkludert drap og underslag. Han ble i mars 2018 dømt til fengselsstraff på to år og en dag, men en ankedommer reduserte senere straffen til ni måneder  som til slutt ble opprettholdt av Høyesterett i mai 2020.

Justisdepartementet har ikke gitt noen detaljer om sine reformplaner, og en talsperson sa at det ennå ikke er noen dato for et utkast til dokument. Likevel lanserte regjeringskoalisjonens juniorpartner, venstreorienterte Unidas Podemos, nesten samtidig sin egen «lov om beskyttelse av ytringsfriheten», som den registrerte i Cortes tirsdag. Ifølge en kilde i Unidas Podemos informerte partiet sin partner PSOE om dette initiativet mandag ettermiddag. Unidas Podemos forslag går sannsynligvis lenger enn det PSOE tenker seg. Venstergruppen ønsker å eliminere flere forbrytelser helt: Å fornærme kronene og statlige institusjoner, fornærme religiøse følelser og glorifisere terrorisme vil ikke lenger være straffet med lov.

Justisdepartementet, som ledes av Juan Carlos Campo fra PSOE, sa i stedet at reformen ville påvirke forbrytelsene med å glorifisere terrorisme og fornærme religiøs følelser, men snakket ikke om å oppheve dem direkte. I stedet bemerket han at «fordi de påvirker grunnleggende rettigheter, må den utøvende myndigheten være spesielt forsiktig med reformforslagene.» Departementet innrømmet at den brede definisjonen av disse forbrytelsene «skaper usikkerhet» og sa at det er vanskelig å avgjøre hvor man skal trekke grensen mellom utøvelsen av en grunnleggende rettighet som ytringsfrihet og tillatelse av kriminell oppførsel.

I sin uttalelse i to avsnitt sa regjeringen at “Justisdepartementet vil foreslå en gjennomgang av forbrytelser som involverer overdrivelser i utøvelsen av ytringsfriheten, slik at bare handlinger som klart skaper en risiko for offentlig orden eller oppmuntrer til en slags voldelig oppførsel vil kunne straffes gjennom tiltak som avskrekker men ikke fratar enkeltpersoner deres frihet. » Teksten nevner ikke uttrykkelig Pablo Hasél  eller andre musikere som er fanget i lignende rettssaker i den siste tiden. Men forbindelsen er åpenbar. «Departementets forslag vil vurdere at verbale overdrivelser som gjøres som en del av kunstneriske, kulturelle eller intellektuelle manifestasjoner, bør være utenfor omfanget av strafferettslig straff,» heter det i notatet.

I Unidas Podemos forslag til Cortes tirsdag hevdes det at flere artikler i Spanias straffelov blir brukt til å “kriminalisere oppførsel som å sende meldinger gjennom sosiale medier, synge rap, bruke et bilde av Jesus Kristus og publisere det på sosiale medier, med en forestilling for å be om like rettigheter for kvinner i samfunnet, kritisere kongen eller overdøve nasjonalsangen på et fotballstadion der kongen og dronningen av Spania var til stede. Dette er artikler i straffeloven hvis innflytelse stammer fra Franco-diktaturet, og dermed ikke har noen plass i et demokratisk flertallssystem. » Uttalelsen henviser til flere saker som har fått mediaoverskrifter de siste årene, inkludert en annen rapper ved navn Valtonyc som ble dømt for lignende forbrytelser, en ung kvinne som twitret vitser om et terrorangrep i 1973, eller en gateprosess i religiøs stil som inneholdt en stor representasjon. av kvinnelige kjønnsorganer i stedet for den vanlige skildringen av Jomfru Maria.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler