Mot lockdown i Madrid – Stabilt i Valencia

us flag on street during night time

Anall nye tilfeller har stabilisert seg i Valencia regionen. Nye tall viser rundt 600 nye tilfeller i døgnet, og fortsatt er det provinsen Valencia  som har de fleste tilfellene med ca halvparten av det totale antallet. I Madrid er situasjonen katastrofal.

Over 500 personer som jobber i helsesektoren i Valenciaregionen er for øyeblikket «ute av drift» på grunn av å ha blitt smittet eller blitt satt i karantene fordi de har vært i kontakt med smittede.  De fleste av dem er leger og sykepleiere, i en periode der hjelp fra disse fagpersonene er mer enn nødvendig.  Ifølge offisielle data fra Helsedepartementet er det fra og med 18. september 161 fagpersoner som fortsatt er sykemeldt etter å ha testet positivt for sykdommen, mer enn det dobbelte fra måneden før: 14. august var det tallet bare 69 fagpersoner. I tillegg er det 357 andre spesialister, sykepleiere, assistenter eller ordenspersoner hjemme pga karantene. For en måned siden var 268 arbeidere i karantene. Det akkumulerte antallet infeksjoner hos helsepersonell har vokst denne måneden med 364 nye tilfeller.  Selv om smittefrekvensen kanskje ikke er så alarmerende som den som ble registrert i den første bølgen, er det å «miste»  leger eller sykepleiere et problem gitt mangel på personell.   

 Valencia har totalt registrert 21 578 positive tilfellene av coronaviruset.  Provinsen Alicante har registrert inntil 27. september 12 948 tilfeller. Døgnraten i Alicanteprovinsen ligger nå på rundt 250 pr døgn.  Den siste oppdateringen fra helsemyndighetene viser fjorten bekreftede utbrudd i elleve kommuner i regionen de siste tjuefire timene. Benidorm blant andre, registrerte tre forskjellige utbrudd med til sammen fjorten positive, alle av «sosial opprinnelse».  

aerial photography of beige tower surrounded by houses during daytime

Når det gjelder den akkumulerte forekomsten de siste to ukene, overstiger totalt 11 valencianske kommuner smittegraden på 500 positive bekreftet av PCR-tester per 100 000 innbyggere,  en grense satt av helseminister Salvador Illa, for å anbefale anvendelse av tiltak for å begrense mobiliteten i Madrid-regionen .  Kommunene som overskrider denne grensen er Albalat dels Sorells, Albocàsser, l’Alqueria d’Asnar, Barx, Benigànim, Carlet, Cotes, el Pinós, Sumacàrcer, Titaguas og Vilar de Canes. De fleste av dem er små kommuner der det er oppdaget færre enn ti tilfeller, men med en liten befolkning blir forekomsten veldig høy.

Madrid er igjen episenteret for viruset i Spania. Regionregjeringen kunngjorde fredag ​​at de vil utvide restriksjonene som for øyeblikket berører 37 grunnleggende helseområder i regionen med åtte nye soner. Helsesjef Antonio Zapatero sa at tiltaket var rettet mot å «stoppe spredningen av coronavirus» i regionen, som har den høyeste forekomsten av Covid-19 i Spania, med 746,2 tilfeller pr. 100.000 innbyggere. Fra idag mandag,  vil innbyggerne i disse områdene bare kunne unngå  restriksjonene for viktige virksomheter, for eksempel å gå på skole eller jobb, eller å ta vare på pårørende. Kapasiteten i butikker og andre kommersielle virksomheter vil bli satt til 50% med stengetid kl 22.00, med unntak av apotek, bensinstasjoner og helsesentre. Barer vil være stengt, og offentlige parker i de berørte sonene vil også bli stengt. Tiltakene vil  vare i minst to uker. 

Totalt 45 helseområder, med mer enn en million innbyggere, er nå belagt med disse restiksjonene.   Innbyggere som bryter reglene, kan bli utsatt for bøter på mellom € 600 og € 600 000, i henhold til gjeldende helseprotokoller. Men myndighetene har sagt at politiet ikke vil utstede bøter før Madrids Høyesterett har ratifisert helsedepartementets pålegg.  I en uvanlig begivenhet holdt helseminister Salvador Illa en uventet pressekonferanse samtidig som Zapatero snakket, og kunngjorde at han hadde forventet mer ambisiøse tiltak fra Madrid-regjeringen, som å redusere kapasiteten på fortauets kafeer over hele regionen.  Illa oppfordret også regjeringen i Madrid til å begrense alle områder med en forekomst på over 500 tilfeller per 100.000 innbyggere.   Ifølge data som ble offentliggjort av regjeringen i Madrid tirsdag, har 16 helseområder i regionen en forekomst på over 1000 tilfeller. Til tross for dette har bare åtte av disse sonene blitt plassert under de nye restriksjonene.

Det har vært friksjon mellom Madrid-regionen og sentralregjeringen siden alarmtilstanden ble innført i mars. Regionspresident  Isabel Díaz Ayuso fra  PP var svært kritisk til suspensjonen av regionsregjeringens makter i kriseperioden og hadde krevd at de skulle bli tilbakegis. Siden juni,  da alarmtilstanden endte og regionene ble satt til å kontrollere epidemien, har den epidemiologiske situasjonen raskt forverret seg i Madrid. Dette fikk Ayuso til å snu og oppfordre sentralregjeringen om  å gripe inn.  Illa ble på pressekonferansen spurt om hva som måtte skje for at regjeringen skulle ta kontroll over Madrid-regionen. ”Ansvaret for å iverksette tiltak tilsvarer tydeligvis Madrid-regionen,” svarte han. «Jeg har forklart tiltakene vi har anbefalt, og regjeringen vil at de skal bli kjent for  innbyggerne». Med mer enn 100.000 nye infeksjoner siden 1. august i Madrid-regionen og 3 215 pasienter med koronavirus på sykehusene, stirrer den regionale administrasjonen igjen ned  i avgrunnen av en kombinert helse-, økonomisk og sosial krise. Ifølge eksperter har tiltak som hittil er innført av Madrid-regionen kommet for sent, og mange mener at lockdown  av hele byen vil være uunngåelig om bare noen få dager.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler