Kanadiske militærsjefer advarer

En toppsjef i de kanadiske væpnede styrker (CAF) slår alarm om Russlands ekspansjon inn i Arktis, og sier at det er ingen måte landet hans kan håpe på å matche det eller stoppe det.

Forsvarssjef general Wayne Erye sa at CAF umulig kan opprettholde en permanent, betydelig militær tilstedeværelse i landets store nordlige regioner, men vil i stedet måtte stole på å utplassere sine styrker når og hvor de trengs, ifølge Truth North News . Eyre ga sin advarsel til et senatpanel tidligere denne uken da statsminister Justin Trudeau og forsvarsminister Anita Anand møtte ledere fra landets nordligste territorier i Nunavut, Yukon og de nordvestlige territoriene.

«Vi fortsetter å stå sterke i vår suverenitet og vårt forsvar av Arktis,» sa Trudeau. «Selvfølgelig, med NORAD-modernisering på bordet, med økte investeringer i forsvar, er Arktis et område vi kommer til å følge nøye.» De siste årene har Russland dramatisk utvidet sin tilstedeværelse i Arktis, bygget nye baser i hele regionen og rehabilitert gamle baser som var blitt stengt ned etter Sovjetunionens kollaps. I tillegg har Moskva støttet opp og utvidet flybaser langs Russlands arktiske kystlinje. «Russland pusser opp sovjetiske flyplasser og radarinstallasjoner, bygger nye havner og søk- og redningssentre, og bygger opp sin flåte av atom- og konvensjonelt drevne isbrytere,» sa Pentagon-talsmann Thomas Campbell til CNN i 2021.

 Forrige måned ble det også rapportert at russiske styrker nylig gjenåpnet og okkuperte flere baser som hadde blitt brukt i løpet av sovjetperioden, rapporterte True North. «En av utfordringene, et av uttrykkene for suverenitet, er å kunne projisere makt til ytterpunktene av landet ditt,» sa Eyre på en forsvarskonferanse tidligere i år,   og la til: Russiske styrker har også krysset inn i omstridt territorium som mange nasjoner kjemper om å gjøre krav på i Arktis. For eksempel, i januar 2020, advarte NORAD om at to atom-kapable russiske bombefly hadde truet kanadisk luftrom. Jetflyene krysset Nordpolen og nærmet seg Canada, selv om de forble i internasjonalt luftrom. 

Storbritannias forsvarssjef, general Sir Nick Carter, har sagt at landet hans er «ivrige etter å samarbeide» med kanadiere om arktisk forsvar.  Den konservative lederkandidaten Jean Charest foreslo også nylig at Canada skulle utvikle flere militærbaser i Arktis. Som en del av forsvarsplanen sin uttalte Charest at hvis han ble valgt til statsminister, ville han «utvikle og støtte to militærbaser i Arktis, inkludert en dypvannshavn.»  I tillegg har han foreslått å la droner holde de nordligste områdene under overvåking samtidig som han får Canada til å anskaffe to nye isbryterskip som vil være bevæpnet.

«Russlands nåværende militære kapasiteter i Arktis er tilstrekkelige nok til å avskjære logistiske ruter og kommunikasjonslinjer mellom USA og NATO,» bemerket The Cipher Brief i desember. «Klimaendringer, logistiske sjøveier og russiske militære eiendeler truer USAs strategiske evner og innflytelse i Arktis. Russlands ekspansjon inn i Arktis og militære posisjoner på Kolahalvøya har gitt landet de facto kontroll over den nordlige sjøruten,» fortsatte han. 

I tilfelle krig, som for øyeblikket ville være vanskelig for Moskva å kjempe,  gitt styrkene som er forpliktet til Ukraina-invasjonen, kan Russland angripe Europa fra vest så vel som Nord-Amerika fra øst. Og på grunn av landets geografiske plassering har Russland for tiden en fordel, noe som betyr at USA (og Canada) må forberede seg nå for å skape strategisk avskrekking. «USA trenger å fokusere flere økonomiske ressurser og utvide militært personell som er i stand til å operere under arktiske forhold for å engasjere Russland i Arktis, og samarbeide med NATOs partnerstyrker og etterretningssamfunnet (IC) for å samle informasjon om Russlands intensjoner og militære oppbygging. «, konkluderte The Cipher Brief.

Relaterte artikler