Det finnes alternativer

Stadig flere synes å bli utestengt fra Facebook i kortere eller lengre tid uten at det er klart hvorfor. FB har opprettet et «angiveri-system» og grupper av faktasjekkere som skal forhindre falske nyheter, men systemet benyttes like godt for å fjerne meninger og tolkninger en ikke liker. Systemet innebærer at meningsmotstandere kan mobilisere sine egne for så å rapportere ytringer man ikke liker til ansiktsløse moderatorer på Facebook. Antall anmerkninger vil trolig øke sannsynligheten for utestengelse. Metoden er «perfekt» for å sette meningsmotstandere sjakk matt. F.eks. fikk kunstneren Thomas Hebdo karantene, det samme gjorde lederen av Ex-Muslims of Norway, Cemal Knudsen Yucel, mens islamkritikeren Hanni Afsar har fått sin konto deaktivert.

Facebook synes helst å utøve sin makt til fordel for venstresiden og globalisteliten. Opposisjonelle nettsteder på høyresiden som Riposte Laïque fikk sine facebook-kontoer stengt i tre dager før det siste franske presidentvalget. Frankrike ligger på toppen i verden når det gjelder stengte Facebook-kontoer. Det skjedde etter at den franske valgkommisjonen sa at den ville straffeforfølge de medier som måtte viderebringe nyheten om at Macron hadde hemmelige bankkonti på Cayman Islands. Sønnen til statsminister Benjamin Netanyahu,  Yair  postet flere innlegg på Facebook der han tok til orde for å utvise alle muslimer fra Israel. Det kan man ikke skrive uten å bli blokkert. 

Facebook  blokkerte også profilen til den markante danske islamkritikeren og folketingskandidaten Rasmus Paludan, opplyste selskapets nordiske talsmann Peter Münster til dansk TV 2. Han ville dog ikke opplyse, hvilket innhold som konkret har ført til blokkeringen. Hovedpersonen selv mener dette handler om å påvirke det nært forestående valget til Folketinget i Danmark, hvor Paludan stiller til valg for partiet Stram Kurs. En norsk Facebook-bruker ble nylig utestengt i tre dager for å ha sitert Koranen. Plattformen hevder det dreier seg om «hatefulle ytringer». Snorre Aske ble  utestengt  for å ha delt sitater fra Koranen. Alle sitatene henviser til riktig vers, og er hentet fra en godkjent norsk oversettelse. Slik kunne vi holde på i det uendlige.

USAs president Donald Trump ytret fredag kveld sin misnøye med hvordan konservative stemmer blir diskriminert i sosiale medier. Kritikken kom i form av tre meldinger på Twitter, der presidenten først minnet om ytringsfriheten og erklærte at han følger med på situasjonen. «-This is the United States of America — and we have what’s known as FREEDOM OF SPEECH! We are monitoring and watching, closely!!»  Trump lenket også   til en sak i Breitbart, der det amerikanske nettstedet kritiserer Twitter for dobbeltstandard i bekjempelsen av visse typer ytringer fra høyre- og venstresiden, der sistnevnte tillates å føre et hardere språk.

Men det er ikke bare politiske standpunkter som blir blokkert. Artist og skribent Kjetil Rolness ble utestengt fra Facebook i  tre dager for å ha delt en artikkel fra avisen iTromsø. Artikkelen som ble delt, var en kåring av tidenes verste platecover. Noen av dem viste bilder av nakne pupper. Facebook er kalt både tante Sofie og moralpoliti etter å ha slettet bilder av den nakne jenta som ble brannskadd av napalm under et bombeangrep i Vietnamkrigen. De slettet også bilder av Michelangelos «David»-statue. Vigelandsparken er vel heller ikk akseptabel.   Facebook hadde ifølge Alexa 2.3 milliarder  aktive brukere (Desember 2018).

Hvilke alternativer finnes for den som ikke lenger finner seg i meningsdiktaturet på Facebook?  Nye plattformer har dukket opp de siste årene: EyeEM har mer enn 22 millioner brukere, Path og Ello, omkring fire millioner hver og Vero, mer enn 3 millioner. Mens Facebook kartlegger privatlivet ditt og algoritmer hjelper annonsørene å pepre deg med reklame, får  Vero sine penger fra abonnment, ikke annonser. Det betyr at du ikke bare får et annonsefritt sosialt media men også et løfte om å verne ditt privatliv. Vero bestemte seg opprinnelig for å gi den første millionen brukere gratis abonnment, men påtrykket var så stort at selkapet valgte å gi alle gratis abonnment inntil videre. Vi tar også med MeWe, en verdensomspennende plattform stadig flere norske brukere knytter seg til.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler