Partidiktatur i Spania akselererer mot totalitarisme

‘Iceta Law ‘ kan innebære sensur av innhold på Twitter , YouTube og Instagram live- streams, siden det holder digitale plattformer som er ansvarlig for hva deres brukere legger ut, og tvinger dem til og med å avbryte dem i tilfelle at de inneholder bilder som ikke har rettigheter fra forfatter. Dette står i den offisielle statstidende (BOE) som en konsekvens av den europeiske transponeringen av immaterialrettsdirektivet.

I henhold til artikkel 73 i forskriften foreslått av kultur- og idrettsministeren, «vil tjenesteleverandører for å dele nettinnhold være ansvarlig for uautoriserte handlinger», som er grunnen til at de er forpliktet til å be om tillatelse til å gjengi innhold med rettigheter.   Et tiltak som allerede har motsatte stemmer. «Det utgjør absolutt en trussel mot ytringsfriheten,» sa Joan Barata., advokat ved Center for Internet and Society ved Stanford University og medlem av Platform for Freedom of Information (PLI) til ‘El Periódico’. «Plattformene blir tvunget til å overvåke alt innhold, og det er upassende fordi det setter dem i en veldig vanskelig posisjon der overflødig fjerning er en reell risiko,» la han til.

Joan Barata kritiserte også måten Spania overførte artikkel 17 i EUs (EU) opphavsrettsdirektiv til sitt juridiske rammeverk, og forsto at de har «begrenset seg til å kopiere artikkelen» i stedet for å ha gjort «en tolkning for å ha mer garantier».   Den anser også at denne loven «vil gi ødeleggende effekter på Internett», ettersom den vil føre til at tjenesteleverandører «vil se automatiserte filtre som sensurerer innhold med en bred pensel, og undergraver ytringsfriheten og digital kultur som memer og lignende.» For advokat David Bravo , spesialist i datarett og åndsverk, «er det et angrep på essensen av Internett.»

«Ankemulighetene vil bli svært redusert, brukerne vil ikke ha en smart mekanisme å utfordre dersom sendingen av deres live har blitt blokkert, og uansett vil skaden allerede være gjort. Det vil være en sensurtvunget av lov, «sier Barata.» Internasjonale standarder slår fast at en lov som kan ramme ytringsfriheten må tas med åpenhet og garantier,» slo han fast.

Relaterte artikler