EKSTREM TOGREISE I EXTREMADURA

163 passasjerer ble strandet i Navalmoral de la Mata midt på natten og uten strøm. (Foto: @OCR_Extremadura)

Det ble en opphisset stemning da 163 spanske togpassasjerer strandet på en øde strekning i flere timer nyttårsdagen. Den regionale regjeringen i Extremadura har brukt begrepet “ubrukelig” for å beskrive jernbanemyndighetene etter episoden.

Toget gikk fra Badajoz kl. 17.00 på tirsdag 1. januar med Madrid som sluttmål. Men en funksjonsfeil i Mérida tvang passasjerene til å skifte til et annet tog. Det var to tog å velge mellom på Mérida-stasjonen, og tilsynelatende bestemte jernbanemyndighetene seg for å sette passasjerene på det eldste, som også brøt sammen med tekniske feil – to ganger. Som et resultat kom reisende endelig til Madrid kl. 3.40 på 2. januar,  kalde, slitne og sinte.

Togoperatøren Renfe har utstedt en unnskyldning og annonsert en intern undersøkelse. Men myndighetene i Extremadura, en region som lenge har klaget over dårlig jernbaneinfrastruktur i forhold til resten av landet, er ikke fornøyde. “Jeg krever svar, forklaringer og konkrete tiltak fra regjeringen,” sa den regionale presidenten Guillermo Fernández Vara fra det sosialistiske partiet (PSOE) i en tweet. “Problemet er at noen insisterte på å fortsette til Madrid med det gamle toget,” sier  José González, regional transportsjef. “Hvis Renfe mangler evnen til å håndtere transport i regionen, ber vi dem om å slutte å gjøre det. Jeg vil ikke gå for langt, men de er ubrukelige”.

Etter at passasjerer ble tatt av første tog i Mérida og overført til den andre, kom de til stasjonen Navalmoral de la Mata klokken 21.30, hvor  toget sto ubevegelig i nesten en time. En tekniker ble kalt inn for å fikse en glitch, og toget flyttet seg  igjen, men bare for å bryte sammen igjen  noen minutter senere, denne gangen midt på landsbygda. Passasjerer ble igjen i mørket og kulden inntil  et annet tog viste seg for å slepe dem tilbake til Navalmoral. Derfra ble passasjerer tilbudt tre busser til Madrid eller et tredje tog. Passasjerer ankom Atocha stasjon i Madrid rundt 3.40 på natten. “Det var ingen drosjer, det var 2 grader, og ingen viste den minste bekymring for oss,” ifølge en passasjer på  Twitter. 

I et land som er betjent av høyhastighets AVE-toget, er Extremadura unntaket. Turen fra Badajoz til Madrid tar seks timer og 37 minutter hvis det er i rute, mens den samme reisen er  fire timer med bil. Talgo-toget, som er tilbake på sporet etter åtte år, er litt raskere, og dekker avstanden på fem timer og åtte minutter. Videre er det bare en enkeltbanelinje som betjener to retninger, så på et tidspunkt må ett tog stoppe på sidespor for å la det andre toget gå forbi.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler