Pandemi og konsekvenser verden rundt

fish eye photography of city

Med denne lille oversikten over hva som skjer i forskjellige deler av verden. 

Østerrike

En ny nedstengning i Østerrike innebærer at uvaksinerte kun får gå utendørs hvis de skal til jobb, trene eller handle. Østerrike går inn for en nedstengning som kun gjelder borgere som ikke er vaksinerte mot covid-19. Det sier landets kansler Alexander Schallenberg på et pressemøte fredag. Uvaksinerte får kun forlate hjemmene sine i få tilfeller. Nedstengingen vil trolig få grønt lys av myndighetene søndag, ifølge det østerrikske nyhetsbyrået APA. I tillegg sier helseminister Wolfgang Mückstein samme dag at han vil be om obligatorisk vaksinering for helsearbeidere. Rundt 35 prosent av befolkningen i Østerrike er fortsatt ikke vaksinert, noe Schallenberg har karakterisert som «skammelig».

Frankrike

Innbyggere i Frankrike 65 år og eldre vil trenge et booster-skudd av Covid-19-vaksinen for å opprettholde sitt «helsepass» fra 15. desember, kunngjorde president Emmanuel Macron, med henvisning til økningen i positive tilfeller av koronavirus. Med henvisning til Verdens helseorganisasjons (WHO) vurdering om at den  «femte bølgen»  av pandemien har begynt i Europa, kunngjorde Macron tirsdag nye krav for eldre mennesker og utvidelse av boosterdose-kvalifisering for personer 50 år eller eldre. «Å være fri, i en nasjon som Frankrike, innebærer ansvar og solidaritet,  » sa Macron, ifølge franske medier, og oppfordret de rundt 10 millioner innbyggerne som ennå ikke har mottatt vaksinen til å gjøre det. «Bli vaksinert for å beskytte deg selv. Bli vaksinert for å kunne leve normalt”.  ‘Helsepasset’ som ble innført i juli vil ikke lenger være gyldig for de over 65 år som ikke har fått sin tredje dose per 15. desember. 

Den franske nasjonale helsemyndigheten (HAS), Frankrikes folkehelsemyndighet, har advart voksne menn i alderen 30 år eller yngre om å unngå Modernas vaksine  fordi den er knyttet til en større risiko for hjertesykdom.  Det offentlige byrået sa at voksne i aldersgruppen i stedet burde velge Pfizer-vaksinen. Imidlertid er Pfizer-vaksinen også knyttet til alvorlige helserisikoer.  Ifølge rapporter opplevde personer som fikk Pfizer-vaksinen bivirkninger som smerte rundt injeksjonsstedet, forsinkede allergiske reaksjoner , tretthet, hodepine og muskelsmerter. Pfizer-vaksinen er også knyttet til alvorlige bivirkninger som Bells parese og allergiske reaksjoner. Forskning har funnet at tilfeller av myokarditt vanligvis manifesterer seg minst syv dager etter mottak av Modernas COVID-19-vaksine. HAR rapportert at i de fleste tilfeller er de som opplever bivirkninger menn under 30 år.  HAS fungerer som rådgiver for den franske helsesektoren, men den har ikke myndighet til å forby medisiner eller vaksiner. HAS’ anbefaling gjelder både første og andre dose av Moderna-vaksinen og eventuelle booster shot-doser som er tilgjengelige ettersom den avventer tilleggsdata.  HAS’ avgjørelse i Paris kom etter at regulatorer i andre land, som Canada, Finland og Sverige, også advarte mot bruk av Modernas Spikevax på grunn av hjerterelaterte sikkerhetsproblemer som påvirker yngre mennesker. (Relatert:  Finland stopper Moderna COVID-19-vaksine til menn i alderen 30 år og yngre .)

Israel

Israel var det første som opphevet «fullvaksinert»-statusen til borgere som ikke har mottatt en booster, selv om lanseringen av det nye helsepasset i begynnelsen av oktober ble rammet av tekniske vanskeligheter. Frankrike er det første europeiske landet som krever forsterkninger for «helsepasset». Hellas vurderer angivelig å få vaksinesertifikater til å utløpe etter seks måneder, men har ikke gjort det offisielt ennå.

Taiwan

Taiwanske helsemyndigheter har suspendert administreringen av andre doser av Pfizer-BioNTech-vaksinen mot Covid for unge mennesker mellom 12 og 17 år, med henvisning til bekymring for økt risiko for hjertebetennelse. Et panel av eksperter tok beslutningen om å slutte å gi injeksjonen av det eksperimentelle stoffet til ungdom på onsdag, i påvente av ytterligere vurdering, ifølge direktøren for landets sentrale epidemikommandosenter (CECC), Chen Shih-chung. Helseforetaket valgte å stoppe den andre punkteringen på grunn av bekymring for økt risiko for myokarditt (betennelse i hjertemuskelen) og perikarditt (betennelse i ytterslimhinnen i hjertet).  Den rådgivende komité for vaksinasjonspraksis i Helse- og velferdsdepartementet sa at den ville suspendere administreringen av andre doser av inokuleringen til unge mennesker i alderen 12 til 17 år i en periode på to uker. I løpet av den tiden vil eksperter fra landets Centers for Disease Control undersøke de 16 tilfellene av myokarditt rapportert blant taiwanske ungdommer som fikk injeksjonen. Det vil ikke være vaksinasjon av barn under 11 år før eventuelle potensielle problemer med å gi en ny dose til ungdom er fullt ut forstått, la Chen til, og internasjonale data vil også bli vurdert. Direktøren for CECC bemerket at Hong Kong og Storbritannia er de eneste landene som ikke vaksinerer barn mellom 12 og 17 år med doble doser.

Singapore

Regjeringen i Singapore vil ikke lenger dekke helsekostnadene til Covid-19-pasienter hvis de velger å forbli uvaksinerte, kunngjorde landets helsedepartement, i et tilsynelatende forsøk på å oppmuntre til vaksinering. Fortellingen presset av departementet er at angivelig «uvaksinerte mennesker utgjør et betydelig flertall av de som trenger intensiv sykehusbehandling og bidrar uforholdsmessig til press på helseressursene våre, » sa departementet i en  uttalelse  mandag. . «Derfor, fra og med 8. desember 2021, vil vi begynne å belaste Covid-19 pasienter som ikke er vaksinert etter eget valg.  Faktisk erkjente den samme regjeringen samtidig at 70 % av intensivavdelingens kapasitet fortsatt er  «håndterbar»  og at de aller fleste infeksjoner har vært  «milde»  eller «asymptomatiske».

Australia

Trent Twomey, president for Pharmacy Guild of Australia (PGA), sier at «booster»-skudd fra   mer enn sannsynlig vil bli et årlig eller til og med halvårlig ritual «i overskuelig fremtid» – som betyr for alltid .  Australiere er allerede pålagt å ta begge de to første mRNA  injeksjonene, samt en tredje booster, for å forbli «fullvaksinert.» Det vil sannsynligvis snart forvandles til fjerde og femte injeksjon, etterfulgt av uendelige injeksjoner. «Spørsmålet er hvilken booster og hvilket intervall vi trenger for å få den boosteren, enten det er hver sjette, niende eller 12. måned,» sa Twomey  til et lokalt medie om neste fase av plandemien.  «Disse avgjørelsene må være basert på bevis og fakta, og for øyeblikket er det et område i utvikling.»  Det vil mer enn sannsynlig ta før 2023 for Australia å «nå et slags steady-state vaksinasjonsprogram,» advarer Twomey, som ligner på det årlige influensaskuddsritualet som mange allerede er kjent med.  Fra og med 8. november kvalifiserer alle australske voksne for et booster-skudd så lenge det har gått seks måneder siden deres siste injeksjon. Innen 2022 kommer, vil omtrent 1,7 millioner  i alle aldre kvalifisere seg.  Dette gjør Australia til det andre landet i verden etter Israel som tilbyr booster-injeksjoner til folk i alle aldre.

Relaterte artikler