Hva mener egentlig Casado?

MADRID, SPANIA – 30. APRIL: Presidenten i Partido Popular, Pablo Casado, under møtet i partiets hovedstyre. (Foto: Ricardo Rubio / Europa Press via Getty Images)

Valget til Cortes er over, men Spanias politiske partier er fortsatt i kampanjemodus. Med bare 25 dager  til de regionale, kommunale og europeiske valgene skal finne sted, 26. mai forandrer lederen for Partido Popular (PP) strategi etter at den partiet hadde det verste resultatet i sin historie i søndagens nasjonalvalg.

Etter en iøynefallende stillhet i kjølvannet av å kapre kun 66 plasser i Kongressen – ned fra 137 ved valgene i 2016 – ga PP-leder Pablo Casado på tirsdag  strategien om å bevege partiet til høyre – hovedsakelig som svar på fremveksten av  Vox -som hadde tydeligvis mislyktes, på båten. Nå  refererte til pressen og benevnet  Vox som «ultra-høyre» og annonserte et nytt kampanjeslagord: «Centrados en tu futuro», som kan oversettes som «fokuser på din fremtid», men som på spansk har en klar appell til sentervelgeren, som PP klarte å miste de fleste av i søndagens valg.

 Før han snakket til pressen, hadde Casado – som tok over som partileder  i fjor etter   Mariano Rajoy – hatt et møte i partiets lederkomité, hvor valgresultatet ble analysert. Under det tre-timers lange møtet beklagede partilederen tapet av de moderate  velgerne. Helt i motsetning til  i forrige uke, ved avslutningen av valgkampen, da  Casado var åpen for å tilby departementer til Vox, hvis de skulle gjøre en avtale om å danne en regjering, brukte han  tirsdag uttrykket «ultra-høyre» for å referere til partiet , og anklaget partiets leder, Santiago Abascal, for å ha «tatt penger fra stiftelser», i forhold til hans  arbeide for offentlige enheter i Madrid-regionen, hvor han ble betalt lønn på opptil € 80 000 i året.

Han gikk også tilbake på sine egne ord på valgkvelden, som ble gjengitt dagen etter av hans mentor, den tidligere spanske statsministeren José María Aznar, om at partiet hadde mistet fragmenteringen av de høyrevelgerne som kunne velge mellom PP,  Ciudadanos og Vox. På tirsdag uttalte Casado at ansvaret for de dårlige resultatene ligger på partiet som ikke har overbevist velgerne. «Velgeren, som kunden, har alltid rett,» sa han.

Casado har også gjort endringer i partiets organisasjon i kjølvannet på generalvalget. Javier Maroto, som var ansvarlig for kampanjen før søndagens valg, vil ikke få fornyet tillit i sin rolle for valgene den 26. mai. I stedet vil Cuca Gamarra – visesekretær for sosialpolitikk for PP – og Isabel García Tejerina – visesekretær for sosiale prosjekter – overta den henholdsvise regionale og lokale kampanjen og EU-kampanjen. Lederen av den asturiske grenen av PP, Mercedes Fernández Cherines, forklarte at Casado hadde foreslått disse endringene til kampanjeteamet. «Maroto gjorde flere ting feil enn riktig,» la hun til. «Det er ikke sant at det er tre høyrepartier i Spania,» hevdet Casado tirsdag. «I Spania er det bare ett sentrumsparti: PP. Det er et parti langt til høyre:  Vox, og et sosialdemokratisk parti, Ciudadanos, som er forkledd som en liberal gruppe. På det meste er det et sentrum-venstreparti. Vi er ikke utskiftbare,» sa han.

Hans ord står i sterk kontrast til de tonene som PP har holdt mot Vox de siste månedene. I desember vant PP valget i Andalusia-regionen og partiet kunne danne en regjering takket være støtte fra Ciudadanos og Vox. Og tidligere i år, før nyvalget ble forkynt, ble lederne av de tre partiene – Casado, Albert Rivera (Ciudadanos) og Santiago Abascal (Vox) – sett  samlet sammen på bilder ved en protest organisert på Madrid Colón-torget, med sikte på å tvinge regjeringen til å utlyse nyvalg. Nå prøver  Casado å skape avstand mellom seg selv og Abascal,  og  beskriver en stemme til Vox som «en bortkastet stemme»…

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler