Opphever maskepåbud utendørs

Presidenten i Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page, sier at hans regjering umiddelbart vil jobbe for å avskaffe påbudet om å bære maske utendørs.  Dette vil bli gjennomført i løpet av juni.

Under sin tale ved den institusjonelle handlingen av Castilla-La Mancha-dagen , sa García-Page  at han ønsker dette harmonisert «i nasjonal sammenheng» og  hånd i hånd med resten av regionene.  Alt dette for å gjøre det til en «moden beslutning» som skal tas de neste ukene og før ettårsmerket har gått siden den obligatoriske bruken av dette påbudet trådte i kraft . Dette er mulig, påpekte han, «takket være en enormt positiv vaksinasjonsprosess» som gjør ham «optimistisk». «Det spanske folket har innfridd, og som få andre i Europa, sa han.  

På tross av at Valenciaregionen har minst spredning av viruset i hele Spania, vil regionspresident Ximo Puig tviholde på mesteparten av restriksjonene. Presidenten for Generalitat kunngjorde 23. mai sin vilje til ikke å forlenge portforbudet , som har vært gjeldende i Valencia-samfunnet uavbrutt siden slutten av oktober. Denne avgjørelsen betinget imidlertid stabiliseringen av pandemien, sier han. Siden den gang har den kumulative forekomsten av coronavirus økt litt igjen til 32,7 infiserte per 100 000 innbyggere, ifølge den siste statistikken som ble gitt av Helsedepartementet.  Til dags dato representerer pasientene som er berørt av coronavirus knapt en prosent av sengene som er tilgjengelige på sykehus i Valencia. Belegget på intensivplassene er kun på 2,89 prosent. I begge tilfeller godt under landsgjennomsnittet.

Generalitat vil imidlertid, på anbefaling av folkehelseteknikerne, vente på utviklingen av den akkumulerte forekomsten av coronavirus de neste dagene før de bestemmer seg for om de endelig skal fjerne portforbudet. I tilfelle forlengelse av dette tiltaket utover 7. juni, må saken opp til Høyesterett i Valencia, som må validere både begrensningene for mobilitet og møter mellom ikke-samboere eller de som berører gudstjenester . I påvente av den endelige avgjørelsen angående disse tiltakene, vil Generalitat velge å holde ut i det lengste med de restriksjoner som er gjeldende overfor coronavirus , slik som åpningstider og kapasitetsbegrensninger for hotellnæringen og handel,  arrangementer og feiringer; obligatorisk bruk av masker og begrensninger i åpne områder som strender.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler