Kan bli nyvalg i oktober

bird's-eye view of sitting on bench while discussion

Nyvalget i Madrid har skapt splid. Friksjonen mellom PSOE og Podemos vokser og et mulig resultat av  valget 4. mai er at det skrives ut nyvalg for hele Spania. Visestatsminister Carmen Calvo har allerede gått til sin nærmeste krets og fortalt om muligheten for å avholde nytt riksdagsvalg  førstkommende oktober.  Og nå jobber avleggere av PSOE, som i Valencia og  Madrid, med ideen om at dette nyvalget kan avholdes » før våren 2022 «.

PSOE i Madrid, som i  Valencia, innrømmer at »  våren 2022 vises i valgscenariet for et mulig nyvalg til nasjonalforsamlingen Cortes i Madrid.» Årsakene til ønsket er ulike. Det første, det faktum at en klar seier for PP og Isabel Díaz Ayuso i Madrid-valget 4. mai kan generere en følelse av «en høyrebølge i hele Spania, og hvis dette fenomenet vokser, kan det bli en katalysator for å stemme på høyresiden også  i nasjonalvalg ”, angir kilder til PSOE. Argumentene ender ikke der. Det fremtidige resultatet for Podemos i Madrid-valget har også vært til stede i diskusjonene. “Hvis Iglesias får et dårlig resultat i 4. mai, eller hvis han ikke kommer inn i regionsforsamlingen i Madrid, vil Podemos få bekreftet en generell kollaps. Og det, på den ene siden, fordeler mulighetene for å øke mulighetene for PSOE, men på den annen side innebærer det at en potensiell regjeringspartner forsvinner. Og det kan være et problem hvis det ikke stoppes i tide. To motstridende synspunkter.

Spanias økonomiske og skattemessige fremtid er et annet av elementene som er under lupen.  Økonomien står overfor et underskuddsscenario på over 80.000 millioner euro i 2021. Det innebærer at, uansett hvor mye regjeringen selger politisk ankomsten av  EU-midler, kan EU oppdage et alvorlig finansieringsproblem for den spanske økonomien. Og den annerkjennelsen skremmer sosialistene, som fremdeles husker situasjonen fra 2010, da José Luis Rodríguez Zapatero måtte møte skammen av EUs inngripen. Alt dette oppmuntrer PSOE  til mulig nyvalg til Cortes før våren 2022″, sier en annen kilde. Visestatsminister Carmen Calvo, har allerede vist disse tilnærmingene privat.   I sine næreste kretser har Calvo  innrømmet muligheten for at distanseringen fra Podemos og resultatet av regionsvalget i Madrid 4. mai kan resultere i et scenario som tvinger en «innkalling til nyvalg førstkommende oktober.»   Å dra nytte av et dårlig resultat for Iglesias 4.mai  kan være en løsning for sosialistene.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler