Svenske tilstander til Malaga

aerial view of city buildings during daytime

Bombeangrep og skyting ved høylys dag, overfallsmenn som utfører attentater ved daggry og rømmer på sykler, Kalashnikov og kidnappinger, smugling av flyktninger og narkotika. Hva tenker du på da? På Spanias Costa del Sol har alle disse filmlignende elementene en ting til felles: Sverige.

I løpet av de siste fem årene har kriminelle gjenger fra Sverige flyttet til dette hjørnet av Málaga -provinsen og tatt med seg sin ekstremt voldelige oppførsel. De er fryktet for sin kaldblodige modus operandi og deres evne til å trenge inn i enhver samfunnssektor. Marbella er deres logistikknav. – «Sverige har et alvorlig problem med organisert kriminalitet,» forklarer Manne Gerell, professor i kriminologi ved det svenske universitetet i Malmö. Dataene indikerer at den har en av de høyeste frekvensene av skytevåpen i Europa, med mer enn 200 ofre de siste fem årene. I 2020 ble rekorden slått med 48 drap, hvorav de aller fleste var knyttet til kampen om narkotikahandel. Hvorfor flytter disse organiserte kriminelle gruppene krigen til Málaga -provinsen? «De vil være nærmere stoffdistributørene fordi det gir mer fortjeneste,» sier Gerell.

 Kilder fra det svenske politiets nasjonale operasjonsavdeling (NOA) bekrefter dette og legger til at gjengene også henvender seg til Costa del Sol på grunn av populariteten til Marbella, som lokker «svenskene» for sitt klima, luksus og livskvalitet.  Diamant Salihu, journalist som spesialiserer seg på organisert kriminalitet i Sverige, påpeker også at kriminelle føler at de kan betale store beløp i kontanter i Spania uten at noen setter spørsmålstegn ved pengene. Han snakker om korrupsjon. «I Spania er det lettere å leve med et kriminelt rulleblad og også bruke pengene som er tjent på kriminalitet,» sier han. Dersom noen tror at disse menneskene er etniske svensker, må tro om igjen. I all hovedsak dreier det seg om innvandrergjenger og kriminelle av utenlandsk herkomst. Sverige har som kjent vært Europas mest innvandrervennlige land i Europa i flere tiår.

Det er hovedsakelig lederne for kriminelle organisasjoner som flytter til Spania. De finnes i provinsen Málaga, men også i Barcelona, ​​der Guardia Civil arresterte to medlemmer av den beryktede gjengen «Dödspatrullen» i februar 2019. På Costa del Sol opprettholdes en usikker balanse der hver gjeng får sin del av kaken. Noen ganger er det imidlertid problemer. Enten blir ikke «forretningsavtaler» noe av, eller en organisasjon raner en annen og etterlater  lik i kjølvannet. Skyting med Kalashnikov -gevær er ikke uvanlig. Og konflikter løses av «hitmen» som selger seg til høystbydende og deler følgende egenskaper: de er veldig unge, spesielt voldelige og påvirket av TV -serier. «De etterligner filmer, deres avguder er mafiafigurer og de prøver å etterligne dem,» forklarte Petra Stenkula, politikommissær i den sørlige delen av Sverige i 2018.

Mange politifolk er overrasket over den intense volden som blir brukt i noen av drapene som er begått rundt Marbella. «Det har til og med vært tilfeller der et helt magasin har blitt tømt i offeret,» sier en. En gjennomgang av politiets operasjoner indikerer at på Costa del Sol har det vært mer enn 100 arrestasjoner av svenskbaserte gjengmedlemmer siden 2018. Blant de mest kjente navnene er Amir Mekky, som antas å stå bak to drap i Spania: David Ávila, en narkotikahandler, også kjent som «Maradona», som i 2018 da han forlot kirken i San Pedro Alcántara etter sønnens første nattverd; og marokkanske Sofian Mohamed , alias Zacato, i dette tilfellet i hagen til sin luksusvilla i Estepona. Mekky ledet et nettverk av drapsmenn kjent som Los Suecos eller The Swedes , som er anklaget for rundt 20 drap i Sverige. 

Politiet er permanent engasjert i kampen mot disse organisasjonene; det er etterforskere fra Costa del Sol Drugs and Organized Crime Unit (Udyco), Organized Crime Response Group (Greco), Specialized and Violent Crime Unit (Udev) og Guardia Civil. «Det er ressurser, men de er aldri nok,» sier en av lederne for Udyco Central. Målet er klart: Å stoppe de kriminelle fra å etablere seg i Spania. «Hvis de gjør det, vil de ta med seg alt: drap, utpressing, sprengstoff,» legger en annen etterforsker til som erkjenner at volden sjelden når ut til allmennheten eller blir brukt mot politiet, i stedet forblir den blant gjengene selv, selv om han legger til, «Det hele kan «gå i luften» når som helst.»

Tentaklene til noen gjenger har spredd seg i Marbella. I februar i fjor ble mannen og stesønnen til Marbellas ordfører, Ángeles Muñoz, -svenskene Lars Gunnar Broberg og Joakim Peter Broberg, arrestert mistenkt for narkotikahandel og hvitvasking av penger i en operasjon som begynte etter tips fra svensk politi. Ytterligere 71 personer knyttet til en svensk krimorganisasjon ble arrestert i samme sak. Saken illustrerer hvorfor Costa del Sol er den kriminelle gjengens foretrukne sted: Først kom de for å skaffe seg narkotika,  hentet   inn fra Marokko og lagret  på kysten av Málaga for så å flytte dem til Nord -Europa ved hjelp av flyttebiler blant annet. Fortjenesten er enorm: en kilo marihuana koster 1500 € i Andalucía og selger for 9000 € i Skandinavia. Senere utvidet de virksomheten til kunst, gull og luksusboliger for å vaske pengene. «Denne organisasjonen viser forekomsten av svensk kriminalitet i Spania,» opplyser politikilder.

Relaterte artikler