Setter inn hæren

Flere militære enheter er sendt for å kontrollere situasjonen i den nordafrikanske eksklavebyen Ceuta. Statsminister Pedro Sánchez har sagt at «prioritet er å gjenopprette normalitet«.  Sánchez har avlyst reisen han planla å ta denne tirsdag til Paris for å følge utviklingen i migrasjonskrisen.

Rundt 6000 papirløse migranter ankom ulovlig til den spanske eksklavebyen Ceuta i Nord-Afrika mandag og tirsdag, ifølge sentralregjeringens delegat i byen. Regjeringskilder fortalte det spanske nyhetsbyrået Efe at rundt 1500 av innvandrerne kan være mindreårige, selv om deres alder fortsatt må bekreftes. De fleste av ankomstene skjedde mellom 16.30 og 19.00 i går.  Migrantene nådde Ceuta ved å svømme fra nabobyen Fnideq, som ligger på grensen til moloen som markerer eksklaven fra Marokko. Andre migranter brukte  svømmebrett for å komme seg fra den marokkanske byen, også kjent som Castillejos, og som er hjem for rundt 7000 mennesker. Migrantene kom inn via Tarajal-stranden og området Benzú. En person døde under forsøket, ifølge radiostasjonen Cadena SER. Marokkanske myndigheter anstrengte seg ikke for å stoppe bølgen av ankomster, og den marokkanske regjeringen forble taus om saken mandag.

Som respons på situasjonen sa den spanske statsministeren Pedro Sánchez via Twitter at Spania «vil forsvare integriteten» til Ceuta «mot enhver utfordring. Min prioritet akkurat nå er å gjenopprette normaliteten i Ceuta. Innbyggerne må vite at de har absolutt støtte fra den spanske regjeringen og vår ytterste vilje til å beskytte deres sikkerhet, ”skrev han. Tidlig på tirsdag morgen ble flere hærenheter sendt til Ceuta for å kontrollere situasjonen på bakken. Målet er å gruppere de nyankomne sammen og bidra til å opprettholde roen i områdene i byen der migranter har samlet seg. Ved daggry ble en tropp med hærsoldater utplassert på stranden i El Tarajal, det viktigste inngangspunktet.  Imidlertid har den sterke militære tilstedeværelsen, med fire stridsvogner på stranden, ikke forhindret ankomstene fra å fortsette. Strømmen av nye migranter er uopphørlig.

Guardia Civil har også styrket sin tilstedeværelse ved grensen, moloen og grenseområdet. Medlemmer av hærens logistiske enhet er også sendt til Ceuta for å sette opp senger for de nyankomne. Voksne migranter, funnet på gaten, vil bli ført til Benoliel stadion og senere deportert, ifølge sentralregjeringens delegasjon i Ceuta. Mindreårige migranter vil foreløpig forbli i en leir for mindreårige og på lagre i Tarajal. I følge kilder fra  Røde Kors har anlegget i Tarajal bare kapasitet for rundt 200 personer og er helt overveldet.  Det spanske innenriksdepartementet håper å forhandle om utvisning av de voksne migrantene som ankom mandag. Innenriksminister Fernando Grande-Marlaska sa til  TVE at nesten 1500 mennesker var  deportert ved midnatt mandag. Departementet har også sendt 150  politibetjenter fra Policia Nacional til Ceuta for å hjelpe til med prosessen. Grande-Marlaska sa: «I samsvar med loven og internasjonale traktater vil vi beskytte mindreårige.»

Ankomsten av 6000 papirløse migranter på bare en dag er uten sidestykke i Spania.   Kanariøyene , på toppen av krisen, opplevde 2000 ankomster til øygruppen mellom 7. og 8. november. I 2018, året Spania registrerte det høyeste antallet uregelmessige ankomster, landet nesten 2800 mennesker med båt mellom 21. og 27. juni. Regjeringskilder mener ankomsten er bare begynnelsen på en massebølge av innvandring fra Marokko , ikke bare av marokkanere, men også av afrikanere sør for Sahara. I tillegg har 86 migranter også hoppet over grensegjerdet mellom Marokko og Spanias andre nordafrikanske eksklaveby, Melilla. Ifølge regjeringsdelegasjonen i Melilla prøvde mer enn 300 mennesker å krysse, men ble stoppet av Guardia Civil og Policia Nacional.

Situasjonen i Ceuta kommer etter uker med økende spenning mellom Marokko og Spania. De diplomatiske forviklingene begynte i april da marokkanske etterretningstjenester fant ut at Brahim Gali, den 73 år gamle grunnleggeren av Popular Front for Liberation of Saguia el-Hamra og Río de Oro (Polisario), ble innlagt under en falsk navn på et sykehus i den spanske byen Logroño da han led av Covid-19. Polisariofronten er en frigjøringsbevegelse av Sahrawi-folket og er forbudt i delene av Vest-Sahara under marokkansk kontroll. Innenriksminister Grande-Marlaska forsvarte tiltaket, på forespørsel fra Algerie, «av strengt humanitære grunner.» Det marokkanske utenriksdepartementet slaktet imidlertid avgjørelsen og kalte den en fornærmelse mot ånden «assosiasjon og godt naboskap» og truet Spania med represalier.

 En innbygger i Fnideq fortalte avisen «EL PAÍS» at marokkanske myndigheter ikke gjorde noe forsøk på å stoppe migranter fra å komme inn i Ceuta, mens spanske kilder sa de var «uvanlig passive.» Flere videoer av mennesker som svømte uten å bli stoppet ble delt på sosiale medier. “Det marokkanske politiet lar innvandrerne komme nær de nærmeste strendene i Ceuta. Derfra kommer de med en gang, ”sa en kilde fra eksklavebyen. Mangelen på sikkerhet ved de marokkanske strendene står i kontrast til de strenge politipunktene ved landets kommuner, inkludert Fnideq.  Til tross for dette nektet både Grande-Marlaska og utenriksminister Arancha González Laya at masseankomsten av papirløse migranter var relatert til den diplomatiske kontroversen. Mandag fortalte González Laya radionettverket Cadena SER at marokkanske myndigheter fortalte henne at situasjonen «ikke skyldtes uenigheten» over Galis sykehusinnleggelse i Spania, mens Grande-Marlaska sa til  TVE: “Vi har et helt fruktbart forhold til den marokkanske regjeringen om migrasjonsspørsmålet […]. Dette er en eksepsjonell situasjon. ”  Presidenten for Ceuta Juan Jesús Vivas (PP) har fordømt at situasjonen i den autonome byen har ført til «en unntakstilstand» og har kunngjort at vaksinasjonskampanjen vil bli suspendert på grunn av det «usikre» miljøet. «Folk er låst hjemme og de aller fleste barna har ikke gått på skole,» fremhevet han i et intervju på Onda Cero.  Vivas har beskrevet situasjonen som en «invasjon» og har kritisert regjeringen for å omtale det skjer som et «migreringsproblem.»

Vox Andalucía advarer om at » Spania blir invadert » og «våre grenser må forsvares.» Det andalusiske samfunnet har allerede mottatt mer enn 2500 ulovlige innvandrere hittil i år, og det anslås at ankomsten av båter vil øke enda mer de neste månedene med godvær. «Mangelen på kraftfullhet vil føre til en migrasjonsinvasjon som også vil påvirke den andalusiske kysten», påpeker de.   Guardia Civil i Almería har allerede fordømt » utålelig trafikkork » på  senteret for utlendinger (CATE) i havnen i Almería og etterlyser presserende adopsjon av «klare protokoller»foran et forventet skred av ankomster sørfra ellers vil konsekvensene «bli fatale .»  Vox Andalucía understreker at de i noen tid har «varslet om den virkelige trusselen fra migrasjonsinvasjonen til de andalusiske kysten. De siste dagene har Almería mottatt ankomsten av hundrevis av ulovlige innvandrere. Snart vil tallet være tusenvis. Forsvar av våre grenser haster ! sier de.  «Dette er ikke en «situasjon» . Det er et angrep fra Marokko på suvereniteten til vår nasjon. Spania forsvarer seg ikke med feige meldinger, avslutter de.

Bakgrunn: Den åpne diplomatiske krisen mellom Spania og Marokko startet for seks måneder siden med to innledende hendelser:   19. november.   Den daværende visestatsminister Pablo Iglesias fra Podemos irriterte Marokko ved å anspore retten til selvbestemmelse for Vest-Sahara.  10. desember.  Den daværende Trump-administrasjonen anerkjenner nettopp det motsatte, det vil si å gi Marokko suverenitet over den tidligere spanske kolonien. Når det gjelder Podemos, oppfordret Iglesias Pedro Sánchez til å garantere at det ble avholdt folkeavstemning om selvbestemmelse i Vest-Sahara og å samarbeide med FN for å «stoppe krigen» og «etterkomme resolusjonene» fra FNs Sikkerhetsråd.   Når det gjelder Washingtons kunngjøring, som tok det spanske diplomatiet helt på sengen, førte det til at statsminister Pedro Sánchez besøk til Rabat ble avlyst. Det ble sagt at det ville finne sted i februar, men hittil har det ikke skjedd. Krisen ble forverret ytterligere da Spania den 18. april ønsket velkommen lederen av Polisario-fronten, Brahim Ghali , på sykehuset i San Pedro (Logroño) , som var alvorlig syk med Covid-19 av «strengt humanitære grunner.» Han kom inn i Spania under det falske navnet Mohammed Benbatouche, en påstått algerisk innbygger, og landet med et medisinsk fly fra Alger på Zaragoza flyplass. Spania fulgte altså en forespørsel fra den algeriske regjeringen, på hvis territorium de sahrawiske flyktningleirene i Tindouf (sørvestlige algeriske) ligger.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler