Farlig militær opptrapping Russland-Ukraina

Frankrike advarte fredag ​​Russland mot å skade Ukrainas territorielle integritet, etter at USA delte med europeiske allierte sin frykt for russiske troppebevegelser på den ukrainske grensen og for et potensielt angrep.

Fire europeiske diplomater fortalte Reuters at amerikanske tjenestemenn hadde tatt opp bekymringene sine for et angrep på Ukraina med sine EU-allierte på en briefing i Brussel. To sa at møtet ble holdt onsdag med 30 ambassadører på nivå med NATOs transatlantiske allianse. Frankrikes utenriks- og forsvarsministre, Jean-Yves Le Drian og Florence Parly, ga en uvanlig skarp uttalelse etter å ha møtt sine russiske kolleger i Paris. «De to ministrene uttrykte sine bekymringer om den forverrede sikkerhetssituasjonen i Ukraina og advarte tydelig om de alvorlige konsekvensene av ytterligere mulig skade på Ukrainas territorielle integritet», heter det i uttalelsen.

Tidligere på dagen hadde Russland avvist som provoserende forslag at Moskva kanskje  overveide et angrep og anklaget USA for aggressive bevegelser i Svartehavet.  USA oppretter ei multinasjonal gruppe nær de russiske grensene i Svartehavet, og studerer også teateret for mulige fiendtligheter i regionen. Dette står i meldingen fra det russiske forsvarsdepartementet, rapporterer korrespondenten til «PolitNavigator».  Departementet understreket at det er snakk om innseilingen i Svartehavet til destroyeren Porter, hovedkvarterskipet Mount Whitney og tankskipet John Lenthall. I tillegg ble fem amerikanske F-15E Strike Eagle jagerfly utplassert til flybaser i Bulgaria og Romania. Det russiske forsvarsdepartementet mener at dette ikke bare handler om øvelser – men at det amerikanske militæret utvikler territoriet til an mulig angrepsplattform

I en annen sjelden irettesettelse av Moskva anklaget Paris tidligere denne uken for å blokkere innsatsen for å sette sammen et ministermøte mellom Frankrike, Tyskland, Russland og Ukraina som tar sikte på å presse på fredsavtaler som ble avtalt i 2014. Frankrike og Tyskland anklaget Russland for å innføre urealistiske forhold, noe Moskva benekter. – Mønstrene for russisk oppførsel er annerledes enn det vi har sett før, sa en NATO-kilde uten å utdype det. «Så langt er det uklart om denne militære oppbyggingen er ment å føre til et inngrep i Ukraina eller om det bare er en ny øvelse.» Russland annekterte Krim fra Ukraina i 2014 og sier at farvannet rundt det tilhører Moskva nå til tross for at de fleste land fortsetter å anerkjenne halvøya som ukrainsk. Russisk-støttede separatister tok kontroll over Ukrainas østlige Donbass-region samme år, og soldater på begge sider fortsetter  regelmessig å bli drept i konflikten der.

Relaterte artikler