2020 – et dårlig år for demokratiet

Spania har falt 0,17 poeng og seks plasser i The Economists demokratiske kvalitetsindeks, selv om den forblir i «full» demokratikategori. Landet har aldri unnlatt å være et ”fullstendig” demokrati siden indeksen ble opprettet for 15 år siden. Den har poengsummen 8.12. Den beste poengsummen var 8,45 i 2008 og den verste 8,02 i 2011-2013.

Mange politiske analytikere har knyttet dette fallet i Spanias rangering til ledelsen av koalisjonsregjeringen PSOE-Unidos Podemos, som overtok regjeringsmakten for bare et år siden. Enda mer etter kontroversen de siste dagene skapt av visepresident Pablo Iglesias, som kommer fra koalisjonens venstrefløy. I et intervju med en katalansk avis sa Iglesias at «det ikke er en situasjon med full politisk og demokratisk normalitet i Spania.» Han refererte til lederne for de to partiene som styrte Catalonia, Oriol Junqueras og Carles Puigdemont, hvorav den ene sitter i fengsel og den andre i Brussel. Førstnevnte soner en dom for oppvigleri etter den ulovlige folkeavstemningen og den ensidige uavhengighetserklæringen i 2017. Sistnevnte flyktet til Brussel (eksil, ifølge visepresident Iglesias) for de samme forbrytelsene. Ordene til Iglesias kan godt forstås når det gjelder å sanke stemmer, siden det vil bli avholdt valg i Catalonia neste søndag for å velge et nytt regionalt parlament. Så Iglesias ‘uttalelse kan være en måte å oppnå flere stemmer for sitt parti Unidos Podemos.

Sannheten er at 2020 ikke har vært et godt år for demokrati globalt. Som studien publisert i The Economists  understreker, ”fikk demokratiet et stort tilbakeslag i 2020.” Og faktum er at nesten 70% av de undersøkte landene har gått tilbake i «demokratiske friheter» på grunn av begrensningene forårsaket av kampen mot pandemien. Disse har fått dem til å miste poeng i borgerlige frihetsdeler analysert av indeksen.  Den gjennomsnittlige poengsummen for de 167 landene og territoriene som utgjør indeksen har falt fra 5,44 til 5,37. Dette er det verste fallet i det globale gjennomsnittet siden ‘The Economist’ begynte å lage indeksen i 2006. Gjennomsnittet i Vest-Europa, der Spania er inkludert, gått fra 8,35 til 8,29.  Med poengsummen 8,12 poeng og nummer 10 på rangeringen, forblir Spania i gruppen av de eneste 23 fulle demokratiene i verden, som utgjør 13,8% av alle land og 8,4% av verdens befolkning. De aller fleste land er klassifisert av ‘The Economist’ som ufullkomne demokratier (51 land der 41% av befolkningen bor), autoritære regimer (57 land som er hjemland for 35,6% av verdens innbyggere) og hybridregimer (35 stater hvor 15% av verdens befolkning bor). 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler