Etterforsker russisk spion

Den russiske spionen general Denis Sergeev, som reiste til Barcelona i 2017 mot slutten av den illegale folkeavstemningen i Catalonia 1. oktober, gjennomførte subversive operasjoner i et titalls land i Europa og Asia.

Ved å bruke det falske navnet Sergey Fedotov ble denne agenten knyttet til den såkalte “Unit 29155” oppdaget i Storbritannia og Bulgaria, der vestlige etterretningstjenester har knyttet ham til en rekke attentatforsøk. Han er nå under etterforskning av den spanske høyesterett.  

Denis Vyacheslavovich Sergeev er en veteran fra den russiske sikkerhetstjenesten GRU, Russlands største utenlandske etterretningsbyrå. Med rangen som general opererte agenten i minst et tiår i forskjellige land. I starten gjorde han det med sin ekte identitet, og senere som aliaset Sergey Fedotov. Ved å bruke dette navnet ble han oppdaget i Bulgaria og Storbritannia. Nå etterforsker Spanias høyesterett denne agenten – som har blitt klassifisert som «farlig» – og hans påståtte forhold til hendelser i Catalonia, innenfor rammen av russiske forsøk på å destabilisere andre land.

Sergeev ble født i 1973 i Usharal, en liten militarisert by i det som i dag er Kasakhstan. Ifølge journalistiske undersøkelser er Sergeev gift og har en datter. Han tjenestegjorde i den sibirske hæren til han ble overført til Moskva. Der meldte han seg på Elite Diplomatic Military Academy, som er kjent som The Conservatory, GRUs rekrutteringsskole. Deretter ble han en høytstående offiser, stasjonert på toppnivå i de militære etterretningstjenestene, de som opererer med sin normale identitet, men med et visst dekningsnivå. Hans dekning var som leder eller aksjonær i minst åtte russiske selskaper.

I 2010 fikk han en ny identitet: Sergey Fedotov. Med det opererte han i Europa, Asia og Midt-Østen, ifølge de vestlige etterretningstjenestene som har fulgt sporene hans de siste årene. I 2015 var han i Bulgaria da våpenhandleren Emilian Gebrev var målet for to attentatforsøk. I 2016, før og etter «Brexit», ble han oppdaget i Storbritannia, ifølge en utdypende etterforskning utført av de spesialiserte online etterretningsorganisasjonene Bellingcat, The Insider og Respect.

Et søk etter det falske navnet som han brukte i databasen Passenger Name Record (PNR) – brukt av flyselskaper for å registrere informasjon om alle sine reisende – avslørte også to turer til Barcelona. Den første ankom Fedotov den katalanske hovedstaden 5. november 2016, og etter å ha oppholdt seg der  i seks dager, fløy han tilbake til Moskva via Zürich. Det andre skjedde nesten et år senere, 29. september 2017, bare to dager før den illegale folkeavstemningen 1. oktober. Ved den anledningen ble den russiske tjenestemannen i Spania til 9. oktober og returnerte til Moskva via Genève. Det er ingen bevis for ytterligere besøk i Spania.

Praktisk talt ingenting om ham er kjent siden mars 2018, kort tid etter forgiftningen på britisk jord av den tidligere russiske spion og den britiske kontraspion Sergej Skripal og hans datter, Yulia. Etterretningsrapporter mener at det var Sergeev som overvåket den mislykkede operasjonen mot Skripal. De oppgir også at operativene tilhører en gruppe innen GRU kjent som Unit 29155, som er dedikert til spesielt sensitive operasjoner i utlandet.  Den britiske etterforskningen identifiserte først de to påståtte gjerningsmennene av det mislykkede attentatforsøket, Anatoliy Chepiga og Alexander Mishkin, som også hadde brukt falske identiteter i løpet av sin tid i Storbritannia. Senere ble et tredje medlem av gruppen pekt utt: Sergeev, i henhold til informasjon publisert av Bellingcat.

I følge kilder nær etterforskningen som er åpnet i Spania, har denne informasjonen blitt inkludert i etterforskningen som nylig ble åpnet av høyesterettsdommer Manuel García-Castellón, og som for tiden er under segl og hvis eksistens ble avslørt av avisen EL PAÍS torsdag. Etterforskningen blir utført av Policia Nacionals informasjonskontor, som spesialiserer seg på terrorbekjempelse. Etterforskningen, som fremdeles er i sine tidlige stadier, antyder at den russiske spionasjeaktiviteten i Catalonia ikke ble koordinert med pro-uavhengighetsaktivister, men siktet heller til å utnytte krisen for å destabilisere Spania.

Félix Arteaga, senioranalytiker ved Elcano Royal Institute, sier at aktivitetene til Sergeevs gruppe passer innenfor “mønsteret for russisk aktivitet” i Europa. Arteaga understreker at siden 2014 har de forskjellige hemmelige russiske tjenester  utvidet sin virksomhet i utlandet. «De har beveget seg fra skjulte handlinger for å få tak i informasjon til andre som er mer åpne med sikte på å vise sin kapasitet for innflytelse.»

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler