Stenger grensen for migranter

Som vi antok for noen dager siden, har fransk grensepoliti i prinsippet stengt grensen mellom Spania og Frankrike for migranter. Det vil si at hundrevis av migranter på vei nordover i Europa, sitter fast i Baskerland.  SOS-rasisme sier at Frankrike ikke oppfyller avtalene med Spania og har angriper i tillegg de spanske myndighetene for «å se på den andre veien.» Det finnes ikke noen offisielle tall, men det antas at rundt tusen mennesker har blitt sittende fast i Baskerland på grunn av dette. Siden 28. juni har den baskiske regjeringen, sammen med Røde Kors, hjulpet 3,204 migranter i transitt. Et frivillig nettverk på rundt 100 personer tilbringer sin fritid for å sjekke lokalområdet for innvandrere, de fleste av dem fra Mali, Kamerun, Ekvatorialguinea og Guinea. De vandrer rundt i gatene og på torg, i mange tilfeller med barn og lider av diverse sykdommer, og alltid med mange problemer. Derfra improviserer medlemmene i nettverket for å prøve og møte hver innvandreres behov.

Fra begynnelsen av sommeren har dette frivillighetsnettet spredt seg til de baskiske byene Bilbao og San Sebastian, hvor offentlige ressurser ikke klarer å møte de voksende behovene for å takle antall innvandrere. Baskiske myndigheter sier de kan ta totalt 213 personer i nødhjelp, med plass til 88 i Bilbao, 35 i Vitoria, 30 i San Sebastián og 70 i Irún.

Innvandrere blir flyttet fra Irun til plasser som kan gi ly for dem, uansett om de er enslige mindreårige eller kvinner med barn. Nabolagssammenslutninger i Bilbao og San Sebastian har styrket innsatsen for å sørge for innkvartering og omsorg for innvandrere når myndighetenes ressurser ikke strekker til.  Men når Frankrike strammer til grensekontrollen, er det lite sannsynlig at arbeidet vil bli lettere. Også migranter som kommer med tog eller buss over grensen, blir straks sendt tilbake.»

På lørdag samlet noen av de frivillige seg i et okkupert hus i Irún som brukes i nødstilfeller til  innvandrere. Det offisielle tilholdsstedet i Irun kan ta opptil 70 personer, men innvandrere får bare bo der i maksimalt fem dager. De blir så sendt ut på gaten, uansett om de har et sted å gå til, selv om det   nesten alltid er ledig plass der de har vært. Rundt 50 innvandrere deltok på møtet, mens de planla sitt neste forsøk på å krysse inn i Frankrike. Få ønsker å bli i Baskerland. «Hva disse menneskene har levd gjennom er veldig vanskelig. Derfor må de, hvis de vil bli, se etter muligheter, sier Íñigo Olaizola, en av de frivillige i nettverket.  For innvandrerne som ønsker å fortsette til Frankrike, er det ingen tegn på at ting  blir enklere, sier Aranguren fra SOS-rasisme. «Gendarmeriet overvåker alle muligheter for grensepassering, fra motorveien til jernbanen og på alle punkter – de to broene i Irun og Behobia og motorveien,» sa han. «De patruljerer også busslinjene mellom Bilbao, San Sebastián og Baiona.»

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler