Industrien sliter med strømprisene

brown wooden hallway with gray metal doors

Vinteren er vanskelig for spanske familier på grunn av elektrisitetsprisen, med 213,29 euro per MWh for enkeltpersoner, en rate som aldri før er oppnådd i Spania.

Den spanske industrien ser hvordan prisen har skutt opp til 125,5 euro per MWh, langt fra 51,22 euro i Frankrike eller 87,1 euro i Tyskland. Spania har ikke lovfestet på forhånd for å beskytte sine industrier, så fabrikkene begynner å halte. Minst fem av de viktigste spanske industriselskapene har besluttet å stanse produksjonen ved sine anlegg på grunn av energiprisene. Sidenor, som ligger i utkanten av Barcelona og  er en europeisk ståldistributør, har annonsert at de vil stoppe noen produksjonslinjer. Det samme skjer med Fertiberia, en distributør av landbruksgjødselprodukter. Andre selskaper fortsetter å jobbe, men de øker prisene sine ut til markedet. Energi pleide å representere 50 % av produksjonskostnadene, et tall som nå har steget til 80 %.

I Baskerland har Arcelor Mittal implementert et system med korte produksjonsstopp på tidspunkter hvor strømmen er dyrest. Midlertidige løsninger som ikke løser problemet med stigende strømpriser. Hvis det vedvarer, frykter økonomer og fagforeninger flytting av store produksjonssentre, men også nedleggelser av små bedrifter og store vanskeligheter for håndverkere. Frisører, bakerier og småbedrifter bruker også strøm, men de kan ikke velte prisøkningen over på kundene sine, som allerede må takle stigende regninger hjemme. Industrien ber regjeringen om akutt hjelp ved å redusere momsen på enkelte produkter og rentefrie lån. Situasjonen er i ferd med å bli et kronisk problem.

Relaterte artikler