En norsk samarbeidspartner

SAUDI-ARABIA   er i ferd med å henrette en kvinnelig menneskerettighetsaktivist. Det blir i så fall for første gang. Hennes forbrytelse, ifølge Amnesty International, var en fredelig protest.  Men dette er langt fra et enestående tilfelle i den strengt islamske shariastaten, sponsoren til de fleste moskeer i Vest-Europa. Saudi-Arabia, som selv er innvalgt medlem i FNs menneskerettsråd. Mange mener med rette at det er en vits at Saudiarabia kan være med på å irettesette andre land for brudd på menneskerettighetene. Landet er et av få land som selv avviser FNs menneskerettigheter. Kritikk og ytringer straffes med piskeslag. Og homoseksualitet gir ofte dødsstraff. Det sterke og rike landet i Midtøsten leder også an i den blodige borgerkrigen i Jemen. Senest i forrige uke skal en saudi-ledet koaliasjon ha bombet en skolebuss  med resultat 22 drepte barn. Paradoksalt nok er det  dette diktaturet- som gjennom sitt statlige oljeselskap – nok en gang er hovedsponsor for den norske oljemessen i Stavanger.

Hvor mye ONS (Offshore North Sea) får fra Saudiarabia, nektet daglig leder Leif Johan Sevland si noe om da E24 omtalte sponsingen. Ifølge ONS-sjefen er Saudi Aramco veldig opptatt av norsk teknologi, og har bidratt til å løfte norske bedrifter ut i verden. Saudi Aramco er blant de største selskapene i verden i et land med enorme oljereserver. Ifølge kritikerne  er det umulig å trekke noe skille mellom selskapet og det eneveldige kongehuset som styrer landet. Det var «tilfeldigvis» kong Salman selv som for kort siden grep inn og stanset en planlagt børsnotering av selskapet. Ifølge Oilprice.com blant annet fordi noteringen ville medføre krav om full åpenhet og innsyn i gullkista til det ellers så lukkede regimet.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler