Briter drar covid-19 til Benidorm

aerial view of seashore

Koronavirusinfeksjoner blant turister som besøker  Benidorm, har økt kraftig siden 5. oktober, ifølge Valencias regionale helsesjef Ana Barceló. Men tallene lyver fordi forekomsten pr 100.000 er regnet ut fra en befolkning på 75.000, ikke 180.000 som inkluderer turistene.

Forekomsten av koronaviruset i byen er for tiden på 286 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, sammenlignet med gjennomsnittet i Spania på 46 og 49 i Valencia-regionen som helhet, ifølge de siste dataene fra helsedepartementet som ble offentliggjort mandag kveld. Av de siste tilfellene som ble oppdaget i Benidorm, var 53 % blant den utenlandske befolkningen. Britiske turister utgjør vanligvis 45% av befolkningen i byen, selv om dette tallet for tiden er på rundt 24%. De siste ukene har denne prosentandelen økt , nå som Covid-19-restriksjonene for reiser har blitt lempet på.

I Storbritannia har koronavirusinfeksjoner nylig skutt opp igjen, og situasjonen er til stor bekymring for helseeksperter. 14-dagers forekomsten i Storbritannia er for tiden 928,22 per 100 000 innbyggere, ifølge data utgitt på søndag. Det er foreløpig ingen juridisk forpliktelse i England til å bruke masker i noen situasjon, selv om de fortsatt er nødvendige i butikker og noen andre innendørsmiljøer i Nord-Irland, Wales og Skottland. Tirsdag uttrykte Barceló «bekymringen» til avdelingen hennes gitt situasjonen i Benidorm og kunngjorde at det vil være «overvåking for å vedta tiltak om nødvendig for å kontrollere situasjonen i byen.» Hun la til at infeksjonskurven begynte å stige 5. oktober, sammenfallende med ankomsten av for det meste britiske turister , selv om det har vært registrert tilfeller blant besøkende fra andre land også.

Det har ikke vært noen økning i sykehusinnleggelser i Benidorm på grunn av Covid-19  og heller ikke i områdene rundt. Flertallet av turister som besøker den berømte byen er visstnok vaksinert mot Covid-19 før ankomst. Foreløpig har Barceló  utelukket å endre systemet for å overvåke den kumulative forekomsten, som inkluderer turister som   offisielle innbyggere. Dette har blitt etterlyst av bystyret i Benidorm, som drives av ordfører Toni Pérez fra det konservative partiet Partido Popular (PP), samt reiselivsforeningen Hosbec.

Mandag påpekte Pérez at  75 000 mennesker  offisielt bor i Benidorm, mens byen i virkeligheten er hjemsted for 180 000 innbyggere – «tre ganger flere,» sa han. Han insisterte på at den reelle forekomsten av koronavirus er «veldig forskjellig fra det som blir publisert av helsemyndighetene.» Hvis den regionale helsesjefen undersøkte dataene i henhold til de reelle befolkningsnivåene, fortsatte han, ville byen Benidorm «være i kulissene for tallene fra enhver annen kommune i Spania». Ordføreren uttrykte sin bekymring for budskapet som blir formidlet om Benidorm og la til at «det er ingen grunn til å skape bekymring, verken blant turistene som besøker oss nå eller blant innbyggerne», fordi «sikkerhet er en prioritet for oss».

I en uttalelse sa Hosbec også at forekomstdataene for Benidorm burde være «kvalifisert og ekstrapolert til den effektive befolkningen», gitt at dataene som leveres «ikke gjenspeiler den virkelige situasjonen og skaper forvrengninger som skader bildet av turistbyen.» Foreningen la til at hvis tallet på 180 000 innbyggere brukes, vil den kumulative forekomsten komme inn på 100 tilfeller per 100 000 innbyggere, noe som «er mer i tråd med den virkelige situasjonen, og vil fjerne enhver bekymringssituasjon.» Barceló forklarte tirsdag at den regionale helseavdelingen tar hensyn til positive tilfeller som oppdages uavhengig av hvor de finner sted, fordi selv om de er blant turister «kan de smitte andre på samme måte» mens de er bosatt i området. Hun insisterte på at de må inkluderes i dataene selv om de presser opp den kumulative forekomsten, og at regionens helsemyndigheter må registrere dem uavhengig av personens opprinnelsesland.

Hun la til at det er svært vanskelig å fastslå de eksakte tallene på turister, og at ikke engang kommunestyrene har oppdaterte, nøyaktige tall. Kilder fra Benidorm kommune hevder i mellomtiden å ha et svært nøyaktig daglig anslag over antall besøkende til byen takket være forbruket av vann og mengden søppel som genereres. Dessuten sier de at de har overvåket den nåværende situasjonen for pandemien i hovedlandene turistene deres reiser fra.

Relaterte artikler