Fra ansjos til lavastrømmer

Det vitenskapelige fartøyet Ramón Margalef utførte en undersøkelse av fremtidige ansjosbestand  i det Kantabriske hav da det mottok ordre om å dra til Kanariøyene. Vulkanutbruddet på La Palma tvang dem til å sette seil fra Vigo for å hjelpe beredskapen fra sjøen.  

«- Vi utfører den første prøven av vannet for å observere mulige anomalier,» forklarer forskeren Eugenio Fraile fra  Instituto Español de Oceanografía (IEO-CSIC), mens kollegene  raskt sjekker prøver av vannet som er fanget i forskjellige havdyp fra de store flaskene og som nylig ble overført til små reagensrør i skipets laboratorium med utsikt over Atlanterhavet. «Så vi kan bestemme hvor vannet påvirkes for å analysere det mer nøye,» sier han. Selv om lavaen ikke har kommet ennå, har den magmatiske asken regnet i området i flere dager og endret den marine balansen. Skipet har planer om å virke i ytterligere fem dager i området, men som Fraile sier: «Vi kan ikke være her  hvis lavaen kommer.»

Prioriteten var å lage et undervannskart like utenfor kysten (fra 9 meter og ut til sjøen) der lava forventes å falle når den når kysten etter å ha ødelagt byer, veier og banantrær. Den badymetrien med høy oppløsning måtte være ferdig så snart som mulig, i stand til å oppdage noen detaljer i bakgrunnen, mens den brennende tungen truer med å ødelegge arbeidet deres.  «-Vi måtte handle før den mulige lavaen nådde undervannsområdet og tvang oss til å bevege oss bort,» sier Olga Sánchez, maringeolog ved IEO-CSIC i Malaga, som har bygget dette undervannskartet på to døgn. «Vi måtte jobbe i all hast, men til slutt kom ikke lavaen,» sier han. Nå vil de kunne sammenligne med garantier før og etter når lavaen kommer, hvis den endelig gjør det. Taking av vannprøver begynte også på de ti nærmeste punktene til øya, for å ha en diagnose av deres helse før det magmatiske angrepet.

Noe lignende skjedde for nøyaktig 10 år siden, da Margalef var i El Hierro i 2011 under utbruddet av undervannsvulkanen Tagoro: dens undersjøiske kart gjorde det mulig å røntgenprofilere den nye kjeglen. Siden den gang har disse to IEO -skipene gjennomført mer enn 30 kampanjer for å lære om vulkansk undervannsaktivitet på Kanariøyene. Fraile debuterte i studiet av utbruddet i El Hierro, og nå, et tiår senere, er han en spesialist: “Lavaen vil forårsake alvorlige forstyrrelser. Her er det et substrat rikt på liv som det kommer til å utslette ”, advarer han. Alle organismer som ikke kan flykte, for eksempel de som lever på bunnen, vil dø. De som kan, flykter allerede. Fiskerne i skråningen som er berørt av utbruddet (Tazacorte) melder allerede om mangel på fangst når de skal ut å fiske utenfor sikkerhetssonen som myndighetene har bestemt.

 Men som i utbruddet i Tagoro vil alt som dør gjenopplives med kraft. “Vi vet allerede, fordi vitenskapen har vist det, at rikdommen til Mar de las Calmas i El Hierro på bare tre år kom tilbake med kraft . Det var 100% regenert og enda bedre enn under normale forhold. Det er viktig å insistere på det budskapet om optimisme; først er det ødeleggende, men i nær fremtid vil det bli gjenopprettet », oppfordrer Fraile, som er sjef for et titalls forskere om bord.  Når lavaen når sjøen, som nå har en temperatur på 25 grader, produseres et termisk sjokk og skadelig hvit røyk , som forklart av myndighetene som grenser til kystnabolagene. Men Fraile forklarer at det er mange detaljer som ikke er kjent om hvordan magmaprodukter påvirker det marine miljøet, så dette arbeidet vil være til stor hjelp i fremtiden. De studerer vannets tilstand, dusinvis av parametere som spenner fra saltholdighet til pH, og røntgenbilder i detalj den generelle situasjonen til det marine økosystemet. For eksempel å gå i havbunnen med en mudder eller samle prøver fra korallene som absorberer gassene fra vulkanen og analysere tilstanden deres, kan bli et biologisk varsel om ankomsten av et fremtidig utbrudd.

I mellomtiden har vulkanen igjen økt sine eksplosjoner og lavautslipp i løpet av ettermiddagen i går mandag,  etter flere timer med relativ inaktivitet. Disse stoppene og aktivitetene er vanlige i denne typen utbrudd.   Lavaen har fått ny fart på vei til sjøen  etter en dag med relativ inaktivitet, noe som gjør det mer sannsynlig at den vil renne ut i atlanterhavet i løpet av de neste timene. Videre ser det ut til at kanalen har utvidet seg. Utgangen fra vulkanens torpor har sammenfalt med en drastisk økning i seismisitet, ifølge IGN -data. Lavens framferd gjennom Aridane -dalen har oppslukt, ifølge de siste tilgjengelige dataene, hjem, veier og alt som er i veien,  mer enn 230 hektar jevnet og mellom 500 og 600 bygninger ødelagt.

Kilde: elpais.com

Relaterte artikler